c

Jyväskylän yliopiston kirjasto, Jyväskylä

  • Peruskorjauksessa kunnoitettiin vanhaa ja kirjasto sai sen myötä uuden elämän.
  • Kirjaston värimaailma säilytettiin peruskorjauksen aikana.
  • Opiskelijoille ja henkilökunnalle rakennettiin uusia kohtaamis- ja työskentelytiloja.
  • Myös kaikki ulko- ja kattoikkunat uudistettiin kokonaan.

Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjattiin vuosien 2019–2021 aikana. Yliopistokiinteistöjen omistama Jyväskylän Seminaarinmäen kampuksella sijaitseva kirjasto kävi läpi perusteellisen uudistuksen, jossa kirjasto tuotiin nykypäivään.

Peruskorjauksessa parannettiin rakennuksen ympäristötehokkuuden merkittävästi, mikä tarkoittaa niin rakennuksen tekniikan, rakenteiden kuin pintojen uusimista. 

Kirjastorakennuksen peruskorjaushanke saavutti rakennusvaiheen Excellent-tason BREEAM-sertifikaatin. Energiatehokkuutta kohennettiin esimerkiksi uusimalla talotekniikkaa ja julkisivumateriaaleja. Sisäilman laatu huomioitiin erityisen hyvin ja rakennuksessa käytettiin vähäpäästöisiä rakennustuotteita. Rakennus- ja purkujätteen hyötykäyttöaste oli 99,7 prosenttia, johon oli mukaan luettu myös energiahyödynnetty jäte.

Peruskorjauksessa toteutettiin tiloja niin kirjaston kuin yliopiston museon käyttöön. Rakennukseen tuli myös yliopiston avoimen tiedon tiloja: henkilökunnalle työtiloja sekä opetustiloja ja opiskelijoille monipuolisia tiloja niin yksittäis- kuin ryhmätyöskentelyyn. Myös ravintola- ja kahvilatilat uudistettiin. 

Vuonna 1974 rakennettu kirjastorakennus on arkkitehti Arto Sipisen suunnittelema. Rakennus edustaa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriperintöä. Arvokas rakennus voittikin Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2022. Lue lisää palkinnosta.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading