c

Pohjola sairaala, Tampere

  • Tammerkosken rannalla sijaitseva Tampereen Pohjola sairaala on monipuolinen erikoissairaala

Tampereella Tampellan vanhan pellavatehtaan tuotanto- ja toimistorakennus herätettiin kesällä 2016 eloon vuosien hiljaisuuden jälkeen. Tammerkosken rannalle avautui Pohjola Sairaalan toinen toimipiste ja samalla vuonna 1857 rakennettu tehdaskiinteistö sai uuden elämän sairaala-, toimisto- ja ravintolakäytössä.

Sairaalan noin 3000 neliötä sisältävät muun muassa kolme leikkaussalia, 30 monikäyttöistä vastaanottohuonetta ja oman kuntosalin. Lisäksi sairaalassa on tilat magneetti- ja röntgenkuvaukselle sekä ortopediassa ja hampaiden ja nenän onteloiden kuvauksissa käytetylle kartiokeilakuvaukselle. Monipuolisessa erikoissairaalassa toimii ortopedisen päiväkirurgian lisäksi tapaturmapäivystys, urheiluklinikka, hammashuolto sekä korva-, nenä- ja kurkkutauteihin ja selkäkirurgiaan erikoistuneet yksiköt ja työterveyshuolto.

Tampellan arvokiinteistö on merkittävä osa Tampereen keskustan sydäntä ja luo maamme tunnetuimman kaupunkimaiseman. Se on Suomen ensimmäinen kaupunkiympäristöön rakennettu punatiilinen teollinen keskittymä ja koskiympäristö rakennuksineen on nimetty Suomen kansallismaisemaksi. Kulttuurihistoriallisesti arvokas pellavatehdas on asemakaavalla suojeltu rakennuskokonaisuus, ja saneeraustyöt tehtiinkin talon historiaa kunnioittaen.

LEED GOLD -tason ympäristösertifikaatti

Saneerauksen yhteydessä rakennuksen sisäpuoliset rakenteet purettiin ja talotekniikka uusittiin. Vesikatolle rakennettiin koko kiinteistöä palveleva suuri ilmanvaihtohuone ja maanalaiseen autotalliin asennettiin varavoimakone takaamaan sairaalatoiminnot. 

Lämmitys ja jäähdytys tapahtuvat katossa olevien paneelien kautta. Suurimpien ikkunoiden alla on lisäksi seinäpatterit vedon tunteen estämiseksi. Rakennuksessa on kaukolämpö ja kaukojäähdytys, jäähdytysenergia tulee Näsijärvestä.

Hankkeessa on sen koko elinkaaren ajan huomioitu ympäristöystävällisyys ja pyritty vähentämään ympäristökuormitusta, ja kiinteistölle onkin myönnetty LEED GOLD -tason ympäristöluokitus. 

Vankka kokemus terveydenhoitoalan projekteista

Skanskalla on pitkä ja monipuolinen kokemus terveydenhoitoalan projekteista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomessa Skanska on ollut urakoitsijana muun muassa KYS Kaarisairaalassa Kuopiossa, Kainuun uudessa sairaalassa Kajaanissa, PKSS psykiatriatalossa Joensuussa sekä Docrates Klinikalla Helsingissä. Lisäksi Skanska on rakentanut Pohjola Sairaalan myös Turkuun.

Skanska toimi Tampereen Pohjola Sairaalan hankkeessa projektinjohtourakoitsijana ja vastasi haastavan projektin toteutuksesta alusta loppuun. Rakennustyöt kiinteistön alueella jatkuivat senkin jälkeen kun sairaala, ravintola ja osa toimistotiloista oli saatu valmiiksi. Tämä mahdollisti sen, että vuokralaiset saattoivat antaa kasvotusten palautetta rakentajille havaitsemistaan puutteista – ja toisaalta edellytti Skanskalta töiden huolellista aikatauluttamista ja yhteensovittamista.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading