c

Laadukas lopputulos syntyy yhteistyöllä ja välittämisellä

Neljän naisen maalaritiimi Skanskalta vei ammattitaidollaan ja iloisella aitoudellaan Rakennusteollisuus RT:n Laadun Rakentaja 2020 -kilpailun yleisöäänestyksen ylivoimaisen voiton.

Essi Eerolan, Henna-Riikka Erolan, Kirsi Laakon ja Saaramaria Hautakankaan muodostama tiimi sai lähes puolet Laadun Rakentaja -kilpailun yleisöäänistä. ”Jo se tuntui hienolta, että meidät valittiin ehdokkaaksi ja siten annettiin tunnustusta tehdystä työstä”, Henna-Riikka kertoo. Kuva: Rakennusteollisuus RT:n kuvapankki

”Maalaamme työssämme viimeistä pintaa, joten laadulla on siitäkin syystä meille suuri merkitys. Työ pitää tehdä niin, että siitä voi olla itse ylpeä eikä tarvitse harmitella jälkikäteen”, sanoo laatukilpailun yleisösuosikiksi noussutta tiimiä luotsaava Henna-Riikka Erola.

Lahden seudulla toimiva neljän naisen ryhmä tunnetaan luotettavana, aikaansaavana ja monitaitoisena. Vuonna 2002 maalariksi valmistunut ja Skanskalla vuodesta 2005 alkaen työskennellyt Henna-Riikka on tiimin kokenein jäsen. Yhdeksän vuotta sitten hän sai työparikseen Essi Eerolan ja kolme vuotta sitten mukaan tulivat Saaramaria Hautakangas ja Kirsi Laakko.

Keskenään erilaisia tiimiläisiä yhdistää laatutietoisuus ja terve ammattiylpeys.  

”Me tehdään ammattitaidolla, nopeasti, tehokkaasti ja fiksusti töitä”, sanoo Saaramaria. ”Meidän jälkiämme ei yleensä tarvitse korjailla. Pyritään siihen, että kerralla tehdään valmista ja hyvää”, vahvistaa Kirsi.

Oikealla asenteella onnistuu

Tarkkuudestaan tunnettua maalaritiimiä on viime aikoina työllistänyt erityisesti Lahdessa Kivimaan koulun peruskorjaus ja laajennus. Nelikon aiempia kohteita ovat muun muassa Lahden kaupunginsairaalan laajennus ja saneeraus sekä Hämeenlinnan kaupungin pääkirjasto.

Maalari antaa kohteelle viimeisen silauksen, mutta laadukas lopputulos on aina monen tekijän summa. ”Kun työmaalla kaikki ovat kiinnostuneita lopputuloksesta ja huomioivat muut niin, että jokainen voi tehdä oman osuutensa mahdollisimman hyvin, syntyy parasta jälkeä”, Henna-Riikka pohtii.

Toisten huomioiminen tarkoittaa yhteistyötä ja sitä taas helpottaa työmaan hyvä yhteishenki. ”Maalari ei voi vain kulkea itsekseen, vaan on oltava sosiaalinen ja kyseltävä muilta heidän töidensä etenemisestä. Kun asioita tehdään oikeassa järjestyksessä, säästyy paljon aikaa ja vaivaa”, Henna-Riikka jatkaa.

Pintakäsittely- ja maalaustöiden lisäksi monitaitoiselta tiimiltä luonnistuvat monet muutkin työt. Henna-Riikan erikoisalaa ovat palomassaukset ja Essi puolestaan hallitsee esimerkiksi vedeneristystyöt. ”Tavallaan umpioin elementin saumoja. Se on varotoimenpide, ettei koulujen vanhetessa pääse mitään toksiineja hengitysilmaan", Essi kertoo.

Essi Eerola on työskennellyt Skanskalla maalarina lähes 10 vuotta. Kuva: Rakennusteollisuus RT:n kuvapankki

 

Itseohjautuvalle tiimille kelpaavat kaikki työt ja valmista jälkeä syntyy aina. ”Hyvä yhteishenki lähtee siitä, ettei toisten jälkiä tarvitse korjailla eikä kenenkään tekemisiä tarvitse vahtia. Jokaisella on välillä huonompia päiviä, mutta keskinäisellä huumorilla nekin yleensä kirkastuvat”, Henna-Riikka sanoo.

Katso videolta maalaritiimin ajatuksia työstään.

Päivitetty: 8.3.2021