c

Aurum kokoaa Turun yliopistot saman katon alle

Turun yliopiston kampuksella on nyt tavallistakin vilkkaampaa. Skanska rakentaa Yliopistonmäelle Åbo Akademin ja Turun yliopiston yhteisrakennusta, joka noudattaa kestävää kehitystä aina rahoitustaan myöten.

Aurum on kestävän kehityksen mukainen hanke, jossa tavoitteena BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-taso ja A-energialuokka. Hankkeen kokonaislaajuus on lähes 24 000 m2 ja se valmistuu keväällä 2021.

Turun yliopiston vanhan Juslenia-rakennuksen paikalle Henrikinkadulle nouseva Aurum tarkoittaa latinankielisen nimensä puolesta kultaa. Nimi onkin sopiva, sillä rakennus tulee kemistien ja fyysikoiden käyttöön. Valmistuttuaan Aurum tarjoaa uudet ja entistä paremmat tilat Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnalle sekä Turun yliopiston kemian laitokselle, biodiversiteettiyksikölle ja kirjastolle.

"Iso kuusikerroksinen rakennus koostuu pääasiassa laboratorio- ja toimistotiloista. Käyttäjien erityisvaatimusten ohella Aurumin rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota kestävään kehitykseen", kertoo Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) rakennuttamisesta vastaava johtaja Aki Havia.

”Kiinteistöjen rakennuttajana ja omistajana olemme sitoutuneet kestävän kehityksen periaatteisiin ja pyrimme miettimään rakennusten koko elinkaaren hyötyjä ja haittoja. Haluamme myös olla vastuullinen kumppani asiakkaillemme”, sanoo Aki Havia.

SYK on valtion ja yhdeksän pääkaupunkiseudun ulkopuolisen yliopiston omistama osakeyhtiö. Se kehittää ja ylläpitää kampusalueiden tiloja sekä vuokraa niitä yliopistoille, korkeakouluille ja myös muille yritysasiakkaille.

Astetta korkeammat tavoitteet

SYK toteuttaa vastuullisuutta rakennushankkeissaan ympäristöluokitus- ja energiatavoitteiden kautta. Ne ovat Aurumin osalta kunnianhimoiset. Rakennukselle tavoitellaan kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokituksen toiseksi korkeinta arvosanaa ja A-energialuokkaa.

”Olemme nostaneet kaikessa uudisrakentamisessamme BREEAM-luokituksen tavoitteen Very good -tasolta Excellent-tasolle. Aurum on ensimmäinen hankkeemme tällä uudella tavoitteella”, kertoo Aki Havia.

BREEAM soveltuu hänen mukaansa hyvin kestävän kehityksen mittariksi, sillä siinä arvioidaan ympäristötehokkuuden lisäksi monia muitakin seikkoja, kuten työmaaolosuhteita ja yhteistyötä yhteisön kanssa.

Tulevat käyttäjät ovat osallistuneet Aurumin suunnitteluun esimerkiksi laboratorioiden osalta. Ympäristötehokkuus puolestaan huomioidaan rakenne- ja talotekniikkaratkaisuilla sekä materiaalivalinnoilla. Rakennuksen katolle asennettaan aurinkopaneelit ja lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä. Lisäksi parkkipaikalle lisätään sähköautojen latauspisteet ja polkupyörille rakennetaan erillinen, valaistu pyöräkatos.

Vihreän rahoituksen kohde

Ympäristövastuullisuus on Aurumin kohdalla erityisen tarkassa syynissä. SYK laski viime vuonna liikkeelle Suomen ensimmäisen kiinteistöalan vihreän joukkovelkakirjan. Aurum on yksi kolmesta kohteesta, johon SYK käyttää vihreää rahoitusta.

”Vihreällä joukkovelkakirjalla kerätyn rahoituksen käyttöä valvotaan tarkasti ulkopuolisen auditoinnin ja julkisen raportointivelvoitteen avulla. Meidän pitää todella toteuttaa se, mitä olemme luvanneet”, painottaa Aki Havia.

Tiiviissä yhteistyössä eteenpäin

SYK valitsi Skanskan Aurum-hankkeen toteuttajaksi projektinjohtourakkamallin osaamisen ja aiempien hyvien kokemusten perusteella. Ympäristövastuullinen projekti sopii Skanskan arvomaailmaan hyvin.

”BREEAM-luokitus näkyy työmaalla muun muassa resurssien käytön, energiankulutuksen ja jätehuollon tehostamisena sekä työntekijöiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden huomioimisena. Nämä ovat Skanskan omien käytäntöjen mukaisia ja järkeviä toimenpiteitä”, toteaa Skanska Talonrakennuksen työpäällikkö Tom Laihi.

Aurumin työmaa sijaitsee kampuksen keskellä ahtaalla tontilla, joten toimiva yhteistyö kaikkien osapuolien kanssa on tärkeää. Naapurusto ja asiakas on pidetty ajan tasalla työmaan tapahtumista infotilaisuuksilla ja viikoittaisilla kirjeillä. Erinomaisesti toiminut yhteistyö Skanska Talotekniikan kanssa on auttanut vastaamaan asiakkaan toiveisiin, ja on tuonut paljon hyötyjä erityisesti suunnitteluun, Tom kiittelee.

"Työmaalla viimeistellään vesikattotöitä, sisävalmistus ja talotekniset asennukset ovat käynnissä. Pääasia on toteuttaa vaativille käyttäjille rakennus, joka palvelee heitä mahdollisimman hyvin”, summaa Tom.

Päivitetty: 29.1.2020