c

Hiilineutraaliksi step-by-step: Kiertotalous ja jätteen uusi elämä

Skanska on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä kaikessa toiminnassaan. Tärkeä osa tavoitteen saavuttamista on siirtymä hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan, jossa rakentamisessa ja purkamisessa syntyvä jäte saa uuden elämän arvokkaana uusiomateriaalina.

Kiinteistö- ja rakennusalalla valtaosa päästöistä on sitoutunut materiaaleihin. Rakennusala käyttää noin puolet kaikista maapallon raaka-aineista, ja noin 30 prosenttia kaikesta EU:n alueella tuotetusta jätteestä syntyy rakennus- ja purkujätteestä. Kiertotalouden perusajatus on säilyttää materiaalit kierrossa mahdollisimman pitkään, mikä vähentää näin uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä.

Suuret haasteet ratkaistaan yhteistyöllä

Skanska on mukana nelivuotisessa, Tampereen yliopiston koordinoimassa ReCreate-hankkeessa. Hanke yhdistää useita alan toimijoita edistämään betonielementtien uudelleenkäyttöä teollisessa mittakaavassa. Betoni on yksi rakentamisen tärkeimmistä, mutta samalla hiili-intensiivisimmistä materiaaleista. Uudelleen käytetyn betonielementin hiilijalanjälki on murto-osa uuden tuotteen hiilijalanjäljestä, joten betonin uusiokäytöllä on iso vaikutus.

Lisäksi Skanska osallistuu vapaaehtoiseen kiertotaloutta edistävään green deal -sitoumukseen yhdessä 80 muun toimijan kanssa. Green deal -yhteistyöllä tuotetaan tutkimustietoa luonnonvarojen käytöstä ja tunnistetaan vaikuttavimpia toimia kiertotalouden edistämiseen.

Eeppisiä tiloja kierrätysmateriaaleista

Toimistotaloon astuminen on harvoin elämys, mutta Malmön Epic toimittaa sitä, mitä nimi lupaa. Talon vaikuttavimmat pintaratkaisut on tehty uusiomateriaaleista, jotka tuottavat toiminnallisuutta ja wow-elämyksiä. Talon käyttäjät astelevat, ehkä tietämättään, betonilaatoilla, jotka ovat peräisin aiemmin paikalta puretusta talosta. Moni varmasti kiinnittää myös huomiota aulan näyttävään puupanelointiin tietämättä, että se on valmistettu vanhoista ikkunanpokista. Myös aulan akustiikkalevyt on valmistettu vanhoista muovipulloista.

Kotimaan puolella Pasilaan suunnitteilla oleva toimistokohde Firdo saa rouhean tyylikästä ilmettä uusiotiilistä, jotka ovat peräisin Mannerheimintieltä puretusta kohteesta. Tiilet puhdistetaan ja niiden käyttöikä ja -arvo maksimoidaan ja osittain jopa käyttötarkoitus muutetaan - kiertotaloutta parhaimmillaan. 

Firdo-visualisointi-aulasta-Helsinki.jpg
Pasilaan tulossa olevaan toimistotaloon käytetään kierrätystiiltä.

 

Malmön Hyllie Terrace-toimistotalossa uusiomateriaaleja tulee löytymään muun muassa sisustuksesta. Swedese on valmistanut talon rakennustyömaalta jääneistä vanerilevyistä huonekaluja, joilla sisustetaan talon aulatilat.

Kiertotalous on myös ennakoivaa suunnittelua

Kun purkujäte on ongelma, täytyy suunnitella ratkaisuja, jotka vähentävät purkamisen tarvetta. Kiertotalous onkin myös älykästä suunnittelua, jossa materiaalien käyttöikää voidaan pidentää siinä kohteessa, johon ne on alun perin käytetty.

Helsinkiin valmistuva hybridikohde Aspnäs on oiva esimerkki suunnittelusta, joka tähtää rakennuksen alkuperäistä tarkoitusta pidemmälle. Aspnäsin kaikissa tiloissa on riittävä huonekorkeus, jotta tilojen käyttötarkoitusta voidaan tarvittaessa vaihtaa. Myös kaavoitus on tehty niin, että se mahdollistaa tilojen käytön esimerkiksi toimisto- ja liiketiloina, asuntoina tai vaikkapa hotellina. Smart building -ajattelun mukaisesti Aspnäsin suunnittelussa pyritään myös siihen, ettei mikään tila olisi tyhjäkäytöllä. Eri toiminnallisuuksiin tarkoitetut tilat esimerkiksi sijoitetaan rakennuksessa niin, että kulku on saavutettavissa häiritsemättä muita käyttäjiä. Toimistoaikojen ulkopuolellakin Aspnäsissä on elämää.

 

Päivitetty: 19.9.2022