c

Perhosvaikutus työmaalla

Ystäväni kertoi katselleensa bussin ikkunasta suurta työmaata. Hän ihmetteli minulle, kuinka kaikki materiaali ja tavara voidaan saada toimitettua työmaalle järjestelmällisesti ja oikea-aikaisesti. Miten muistetaan tilata jokainen tarvittava ruuvi ja mutteri, sekä oikeanmittaiset elementit ja putket? Kuinka saadaan nostettua ne oikeille paikoilleen tavalla, jolla myöhemmin kaikista osista muodostuu valtava rakennelma? Entä miten kaukaakin tilatut tavarat löytävät kuljetusautojen tuomina millimetrilleen oikeille paikoille oikeaan aikaan?

Muistutin ystävääni, että kaikkien näkyvien työsuoritusten takana on valtaisa määrä suunnittelua, harkintaa ja useamman ihmisen ammattitaitoa. Jokaisessa askeleessa on otettava huomioon työturvallisuus. Jotta koko työmaa olisi turvallinen, on jokaiseen materiaalin nostoon ja siirtoon keskityttävä huolella. 

Harjoitus tekee mestarin myös taakan kiinnityksessä 

Kymmenen vuotta sitten työmaalla minua opetettiin tekemään nostoja torninosturin kanssa. Olin päässyt kokeneiden rakentajien kanssa tekemään töitä ja opin heiltä, miten taakka kannattaa kiinnittää niin, ettei näytä siltä kuin tekisin sitä ensimmäisiä kertoja. Jos koukusta ottaa kiinni samalla tavalla kuin kättelisi henkilöä ja painaa peukalolla koukussa olevan kielen alaspäin, saa kiinnityksen tehtyä näppärästi. Harjoittelin heidän opissaan oikeanlaiset taakkojen sitomiset ja merkinannot. 

Opin, että turvallinen työtapa oli pelkästään järkevää ja viestitti muille ammattitaitoa. Jälkeenpäin olen miettinyt paljon, miten väärille raiteille työtavat olisivat voineet lähteä toisenlaisessa opastuksessa sellaisella työmaalla, jossa turvallisuudesta ei ymmärretä välittää. Jos olisin silloin tiennyt, miten arvokkaita saamani turvallisuutta koskevat neuvot ja esimerkit olivat, olisin varmasti halannut kiitoksena jokaisesta turvallisen työskentelyn vinkistä, jonka sain. 

Jatketaan turvallisten työtapojen perinnettä 

Oman ja muiden roolin ymmärtäminen viestinviejinä rakentamisen turvallisuusajattelussa luo pohjan vahvalle turvallisuuskulttuurille. Työtä opitaan usein tekemällä ja kokemattomammat katsovat muilta esimerkkiä ja kasvattavat ammattitaitoaan siinä työkulttuurissa, jossa kulloinkin työskentelevät. Jonain päivänä he puolestaan ovat työmaan kokeneimpia, joista muut ottavat mallia. Jokainen ohikävely ja poiskatsominen kasvattaa riskiä, että poikkeuksesta monistuukin salakavala turvaton työtapa, joka aiheuttaa tapaturman toisaalla. 

Työmaan nostojen ja kuormanpurun turvallisuudessa on laaja ketju, jonka jokaisen lenkin toivoisi erityisesti nyt työturvallisuusviikolla kysyvän: kuinka minä voin auttaa ja vaikuttaa nostojen ja kuormanpurun turvallisuudessa? Olipa kyse suunnittelijasta, alihankkijasta, työnjohtajasta tai työmaalla nostojen läheisyydellä työskentelevästä, jokaisella on tärkeä rooli isossa ketjussa. Jokaisen turvallinen työtapa on samalla muiden suojaamista. 

Julkaistu 11.5.2020