c

Spot-robottikoira kartoitti työmaata ja suoritti millimetrintarkkaa laserkeilausta – esimakua tulevaisuudesta

Skanskan työmaa Espoossa sai nelijalkaisen vieraan, kun Spot-robotti kartoitti Lippulaivan kauppakeskustyömaan sisätiloja.

Kuva: AE Partners

Robottikokeilu oli osa Building 2030 -konsortion tutkimushanketta, jossa testataan uudenlaisia mahdollisuuksia automatisoida työmaan tilannekuvan taltiointia robottien avulla. Lippulaivan työmaalla vieraili Aalto-yliopiston hankkima Spot, jolla oli käytössään laserskanneri, ohjausyksikkö ja 360-asteen kamera.

Polvenkorkuinen robottikoira on käytännössä kävelevä alusta, joka kuljettaa päällään laserkeilakuvaa taltioivaa kameraa. Spotille opetettiin tarkka reitti, jonka varrelta se keilasi ympäristöään pistepilvitietomallina suoraan tietokantaan. Pistepilvi on mittatarkka kolmiulotteinen malli, joka päälle sijoitettavan valokuvainformaation kanssa muodostaa työmaan virtuaalimallin. Sitä voi tarkastella eri näkökulmista www-selaimella tai sopivilla VR-laseilla. Mallista voi myös ottaa tarkkoja mittoja vapaasti valittavista pisteistä.

”Työmaan tiedonkeruuta on mahdollista tehostaa moderneilla työkaluilla – tärkeintä on kuitenkin itse toimintatavan parantaminen, ei teknologia itsessään”, kertoo Skanskan kehitysinsinööri  Peter Peltonen.

”Robottikoira herätti työmaalla kyllä paljon hilpeyttä ja mielenkiintoa. Hän oli hyvin koulutettu koira, ei eksynyt kertaakaan ahtaisiin paikkoihin, joihin ei olisi mahtunut tai joista ei olisi päässyt pois. Spot pärjäsi työmaaolosuhteissa hyvin ja osoittautui oikein älykkääksi apuriksi”, kertoo Lippulaivan työmaan tuotantoinsinööri  Henri Ahoste.

”Spotin näkeminen oli hämmästyttävä kokemus!", Ahoste jatkaa. Kuuden pisteen reittiin ja valitun lohkon millimetrintarkkaan laserkeilaukseen kului Spotilta 46 minuuttia. Henri Ahoste laski, että samalla tahdilla koko kerroksen läpikäynti kestäisi vähintään 8 tuntia. Tätä aikaa on mahdollista lyhentää.

Ahoste visioi tilannetta, jossa Spot aloittaisi työnsä automaattisesti työajan päätyttyä, lataisi mittausdatan lopuksi pilveen ja palaisi latausasemalle valmistautumaan seuraavalle kierrokselle. Robotti voisi myös mennä kohteisiin ja olosuhteisiin, jotka ovat vaaraksi ihmisille tai liian ahtaita saavutettavaksi.

Tulevaisuudessa Spotin kaltaiset karvattomat kaverit voivat vähentää merkittävästi ihmisten manuaalista työtaakkaa.

Robotiikka tiedonkeruun avuksi

Toistaiseksi suurin osa työmailla kerättävästä laatu- ja työvaihetiedoista syntyy tietoa käsin eri järjestelmiin syöttämällä. Lisäksi yleistymässä ovat tietoa automaattisesti keräävät olosuhdesensorit sekä työmaa- ja nosturikamerat. Dronet, kameroilla varustetut lennokit, ovat arkipäivää jo monissa isommissa hankkeissa.

Yhdysvaltalainen Boston Dynamics on kehittänyt robotteja, jotka ominaisuuksiensa puolesta soveltuvat tiedonkeruuseen työmaaolosuhteissa.  Yhtiön tuotteista tunnetuimmat ovat kaksijalkainen Atlas ja koiraa muistuttava Spot. Lippulaivan työmaalla vieraili Aalto-yliopiston hankkima Spot.

Lippulaivassa Spot sai tehtäväkseen tuottaa kolmiulotteisen mallin ja kuvamateriaalit yhden kerroksen yhdestä lohkosta. Spot saapui työmaalle suuressa kuljetuslaatikossa. Se painaa 32 kg, joten sen nostaminen paikalleen vaati kaksi henkilöä. Robotti ei ole muilta mitoiltaankaan aivan pieni koira; sen korkeus on enimmillään 84 cm ja pituus 1,11 metriä.

Spotia voi ohjata mukana tulevalla tablettitietokoneella tai selainpohjaisella ratkaisulla, vaikka etänä toiselta paikkakunnalta. Se pystyy kävelemään epätasaisella alustalla, nousemaan portaita ja väistelemään esteitä. Se ei myöskään törmää ihmisiin, olivatpa nämä sitten paikallaan tai liikkeessä. Aalto-yliopiston Spot saa lisävarusteekseen vielä käden, jolla se voi esimerkiksi poimia esineitä tai avata ovia.

Ajantasainen tilannekuva vähentää hukkaa 

Skanska on mukana Aalto-yliopiston kokoamassa Building 2030 -konsortiossa parinkymmenen alan yrityksen kanssa. Konsortio haluaa tehdä rakentamisesta luotetuimman toimialan vuoteen 2030 mennessä.  Visioon pääsemiseksi konsortio ideoi ja tukee alan digitaalisuuteen liittyvää tutkimusta.

Building 2030 -tutkimushankkeet ovat osoittaneet reaaliaikaisen tilannekuvan merkityksen rakentamisen uudistamisessa. Kun kaikki osapuolet jakavat yhteisen ja ajantasaisen kuvan hankkeen tapahtumista, resursseista ja aikataulusta, rakentamisen hukka tutkitusti vähenee. Hukkaa on mm. tiedon etsiminen, odottelu, tavaran tarpeeton liikuttelu ja uudelleen tekeminen.

Tutustu Spotin työpäivään videolla


Video: Aalto yliopisto

Päivitetty: 28.4.2021