c

Kisällistä kasvaa mestari

Vikke Ala-Kokko hyödyntää Oppiva-ohjelman kesäharjoittelut ja valmennuspäivät verkostoitumalla oppien ohessa. Vielä vuonna 2019 silloin parikymppisen Viken suunnitelmat olivat auki. Sitten hän pääsi Skanskan mestari–kisälli-työssäoppimisohjelmaan ja ura sai suunnan.

Kuva: Jussi Liikala / Direktör Oy

Mestari–kisälli ohjelman puolen vuoden palkallinen työmaaharjoittelu Skanskan Etelä-Suomen asuntorakentamisen yksikön runkoryhmässä ja elementtiasennuksilla jatkui, kunnes Vikke päätti hakea opiskelemaan. Nyt hän opiskelee toista vuotta rakennusinsinööriksi ammattikorkeakoulussa Kuopiossa.

”Skanskan työnjohtajat suosittelivat Oppiva-ohjelmaa”, Vikke kertoo esihenkilöiden kannustuksesta.

Viime kesänä Vikke oli työnjohtoharjoittelussa Myyrmäessä, jossa rakennettiin kaksirappuista kerrostaloa.

”Työtehtävät pihan ja julkisivujen parissa olivat sopivia. Sekä työnjohtajat että työntekijät auttoivat, jos oli kysyttävää. Kaikki ymmärsivät, että olen opiskellut vasta vuoden.”

Kesäharjoittelusta jäi hyvät kokemukset. Käsitys työnjohtajan tehtävistä selkiytyi siinä missä piirustusten yhteys todellisuuteenkin alkoi hahmottua.

Oppivan ja työn ohessa verkostoituu

Skanskan Oppiva-ryhmät kokoontuvat keväisin ja syksyisin kahdeksi päiväksi valmennuspäiville Skanska-taloon Helsinkiin. Viken mukaan syksyn valmennuspäivillä sai hyvän kokonaiskuvan Skanskasta yrityksenä, kun skanskalaiset kertoivat työstään rakennusalalla, arvoista, taloudesta ja toimintatavoista.

”Valmennuspäivillä ja harjoittelussa tutustuu alan ihmisiin, jotka voivat olla vaikka tulevia kollegoita”, Vikke arvelee.

Kiinnostus rakennusalaan on syventynyt ja porukka on tuntunut mukavalta. Mieltä kiehtoo rakentamisen konkretia: se miten montusta nousee valmis talo, jonka rakentamiseen on saanut osallistua.

”Onneksi ongelmatilanteita ei tarvitse yksin ratkoa, vaan aina löytyy apua. Jos hoitaa asiat hyvin, opintojen jälkeen voi saada työpaikan. Toivoisin joskus eteneväni vastaavaksi työnjohtajaksi”, Vikke pohtii.

Päivitetty: 12.11.2021