c

Asiakkaan asialla koko Skanskan voimin

Tampereen keskustaan nousevan uuden Technopoliksen kolmitornisen toimistokampuksen rakentaminen on monen osaamisen summa, joka vaatii tiukkoja aikatauluja, joustavuutta ja sitoutumista sovittuun. Toimistotaloon muuttaa sen valmistuessa kymmeniä vuokralaisia – mukaan lukien Skanskan oma Tampereen toimipiste.

Kiira Liimatainen, Olli Vartiala, Matti Sunell, Jarno Kujansuu ja Ossi Toikkanen seisovat Skanska Tampereen toimipisteen tulevissa tiloissa Technopoliksen kolmannessa kerroksessa. Toimitilarakentaminen on tiimityötä haastavimmillaan. Kun tilojen toiminnalliset ratkaisut elävät kokoajan ja seinienkin paikka voi muuttua lennosta, tiimin jokaisen jäsenen aina rakennussiivoojasta projektipäällikköön on pysyttävä jatkuvasti hereillä.

Technopoliksen muuntojoustavia tiloja leimaavat asiakaskohtaiset räätälöinnit. Kun toiminnalliset ratkaisut elävät koko ajan ja seinienkin paikka voi muuttua lennosta, rakentajien on oltava hereillä ja pidettävä tilaaja jatkuvasti tietoisena muutoksista. Toimitilarakentamisen ykköshaasteita onkin vuokralaisten toiveiden ja tuotantosuunnitelman kanssa tasapainottelu.

Technopoliksen avainasiakaspäällikkö Birgit Mustalahti kertoo, että yhteistyö Skanskan kanssa on sujunut suunnitelmien mukaisesti. ”Skanska on ymmärtänyt Technopoliksen konseptin hyvin. Jaamme samat arvot vastuullisuudesta ja asiakkaille omistautumisesta. Asemakeskuksen muunneltavat tilat asettavat talotekniikalle kuten äänieristykselle, ilmanvaihdolle ja jäähdytykselle korkeat vaatimukset. Siksi meille on hyvin tärkeää, että Skanskan henkilökunta on alansa kehityksen kärjessä ja ymmärtää, miten asiakkaan tarpeet voidaan toteuttaa.”

Technopoliksen kiinteistökehityksen vetäjä Jari Heinonen painottaa rakentajan valinnassa työturvallisuutta, laatuosaamista, toimivia prosesseja ja huolella mitoitettuja resursseja.

”Hankeosaaminen ei voi olla liian henkilösidonnaista. Kun vanhat konkarit jäävät pois, on tärkeää, että heidän osaamisensa siirtyy uusille avainhenkilöille ja laatulupaus pitää. Skanskan panostus projektiin oli suuri jo neuvotteluvaiheessa ja esimerkiksi tietomallintamisen kova taso teki meihin vaikutuksen”, Jari kertoo.

Onnistuakseen on tehtävä tiimityötä

Skanskalla on aiempaa kokemusta Technopoliksen toimitilarakentamisesta Kuopiossa, Jyväskylässä ja Tampereella. Asemakeskuksen hankkeen voittamisessa paukkuja laitettiin hyviin valmisteluihin, ja hankkeeseen kerättiin yhteen Skanskan parhaat osaajat ympäri Suomea.

”Asiakkaan luottamus voitiin voittaa hyvällä valmistautumisella jo neuvotteluvaiheessa. Koko Skanskan vahvuus oli läsnä, ja Talotekniikan väki alusta asti mukana vastaamassa asiakkaan kysymyksiin”, kertoo vastaava työnjohtaja Olli Vartiala.

”Hankkeen edetessä tilaajalle on kerrottava kussakin vaiheessa rehdisti, mikä on toteutettavissa. Onnistunut projektinjohto on avointa, järjestelmällistä ja rehellistä”, pohtii projektipäällikkö Matti Sunell.

Avoimen ilmapiirin saavuttamiseksi tarvitaan myös yksiköiden välistä tiedonvaihtoa. ”Me Skanskalla emme ole mustasukkaisia osaamisestamme. Ajattelemme mieluummin, miten tietoni voisi hyödyntää toisen tekemistä. Täällä me olemme samaa taloa ja kaikilla sama tarkoitus: palvella asiakasta”, Matti toteaa.

Päivitetty: 14.3.2019