c

Kankaan vanhan paperitehtaan kehittäminen Jyväskylässä sopimusvaiheessa

Lehdistötiedotteet 18.9.2014 9.00 CET

Jyväskylän kaupungin järjestämän Kankaan vanhan paperitehtaan alueen tontinluovutus- ja toteutuskilpailun jatkoneuvottelut ovat edenneet sopimusvaiheeseen. Neuvottelukumppaneina ovat Skanska ja YIT.

Ilmakuva Kankaan alueesta

Kankaan alueelle perustetaan kehitysyhtiö, joka ostaa paperitehtaan ja ottaa siitä kehittämisvastuun. Tulevan kehitysyhtiön osakkaina ovat Skanska Talonrakennus Oy ja YIT Rakennus Oy sekä vähemmistöosakkaana Jyväs-Parkki Oy.

Skanska ja YIT tulevat toteuttamaan Kankaan asuntorakentamisesta 70 %, ja loput ovat tuettua asumista. Jyväs-Parkki Oy toteuttaa pysäköintilaitokset.

”Olemme olleet pitkään mukana Jyväskylän aluekehityshankkeissa – näkyvimmin Lutakossa ja Savelassa. Uskon, että näitä kokemuksia voidaan hyödyntää myös Kankaan alueella. Haluamme tehdä Kankaasta vanhan paperitehtaan ympärille rakentuvan kokonaisuuden, joka koostuu työ- ja opiskelupaikoista, asumisesta ja palveluista”, sanoo yksikönjohtaja Jorma Mustakangas Skanskasta.

Tavoitteena on saada sopimuskokonaisuus allekirjoitettua tämän vuoden loppuun mennessä. Jyväskylän kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa lokakuun aikana.

Opiskelijat ensimmäisiä tulijoita

Vanha paperitehdas kiinnostaa jo tulevia käyttäjiä. Ensimmäisenä Kankaan vanhaan paperitehtaaseen ovat siirtymässä Jyväskylän koulutuskuntayhtymän käsi- ja taideteollisuusalan ammatillinen koulutus, Humanistisen ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyksikkö (TKI-yksikkö) sekä Yritystehdas, joiden mukana Kankaalle tulisi noin 450 opiskelijaa ja 80 työntekijää.

Tavoitteena on saada tulijoille vanhan paperitehtaan siipiosasta vuokrattavat tilat käyttöön jo vuoden 2016 alusta. Perustettavan kehitysyhtiön osakkaat käynnistävät siipiosan kehittämisen, ja siiven tilapäiseksi omistajaksi on suunniteltu Jyväskylän kaupungin omistamaa Education Facilities Oy:tä.

Jos osapuolet hyväksyvät neuvotteluissa esitetyn etenemismallin, vanhan tehdaskiinteistön kunnostus toimitiloiksi käynnistyy kuluvan syksyn aikana. Kaupunginhallitus päättää asiasta kokouksessaan 22.9.2014.

Uudisrakentaminen käynnistyy ensi vuonna

Kankaan ensimmäinen asemakaava, joka koskee Piippurannan aluetta, on edennyt ehdotusvaiheeseen. Tavoitteena on sen vahvistuminen alkuvuodesta 2015. Kaavan vahvistuessa kunnallistekniikan rakentaminen käynnistyy myös Kankaan alueen eteläosassa. Asuintalojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa kevään 2015 aikana, jolloin ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan alueelle vuonna 2016. 

Jyväskylän keskustan koillispuolella sijaitseva Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. 

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, yksikönjohtaja Jorma Mustakangas, puh. 0400 672 617, jorma.mustakangas[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Jyväskylän kaupunki, hankejohtaja Anne Sandelin, p. 014 266 5051, anne.sandelin[at]jkl.fi

Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Erkki Jaala, p. 014 2667578, erkki.jaala[at]jkl.fi