c

Skanska peruskorjaa uudet tilat Sibelius-Akatemialle Etu-Töölöön

Lehdistötiedotteet 23.5.2013 9.30 CET

Skanska on solminut Helsingin yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa sopimuksen Etu-Töölössä sijaitsevan entisen Museoviraston rakennuksen tilojen peruskorjaamisesta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian käyttöön. Rakennus sijaitsee lähellä akatemian nykyisiä tiloja osoitteessa Nervanderinkatu 13. Hankkeen investoinnin arvo on yli 15 miljoonaa euroa.

Rakennuksen peruskorjaustyöt on aloitettu purkutöillä. Sibelius-Akatemia muuttaa uusiin tiloihinsa loppukesästä 2014, ja koko projekti valmistuu syyskuun lopussa. ”Rakennuksen peruskorjaus on toinen vaihe kokonaisuudessa, jossa Sibelius-Akatemian tilat keskitetään Töölön alueelle. Ensimmäinen vaihe päättyi Musiikkitalon valmistumiseen vuonna 2011”, kertoo Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen.

Sibelius-Akatemia siirtää toimintonsa Pohjoinen Rautatiekatu 9:ssä sijaitsevasta kiinteistöstä eli niin kutsutusta R-talosta Nervanderinkadulle, koska eduskunta vuokraa talon käyttöönsä Eduskuntatalon peruskorjauksen vuoksi. Kun eduskunnan vuokra-aika päättyy, R-talo vuorostaan peruskorjataan. Korjaus valmistuu arviolta kesällä 2019. Tämän jälkeen Sibelius-Akatemia luopuu Töölönkadun kiinteistöstään.

”Nervanderinkadun rakennuksen sisältä puretaan huomattava määrä välipohjia ja -seiniä sekä alakattoja. Tiukat akustiikkaa koskevat vaatimukset huomioidaan muun muassa uusien välipohjien, väliseinien ja alakattojen rakenteessa. Osittain käytetään samoja rakenneratkaisuja kuin Musiikkitalossa. Lisäksi parannetaan ikkunoiden akustisia ominaisuuksia sisälaseja ja -puitteita uusimalla”, kertoo Skanskan tulosyksikön johtaja Pauli Karjalainen.

Sisäpihalle rakennetaan uusi opiskelija- ja henkilöstöravintola laajentamalla nykyistä pihakannen alla olevaa kellarikerrosta. Talon sisällä vanhassa kellarikerroksessa louhitaan lattioita noin puoli metriä alemmaksi ja valetaan uudet maanvaraiset lattiat. Myös vanhoja julkisivurappauksia korjataan osittain. Pihasiipirakennuksen vesikatto uusitaan ja sen ensimmäisen kerroksen välipohja puretaan, jotta saadaan korkeampi tila urkuja varten.

Alun perin Suomalaisen yhteiskoulun käytössä olleen talon on suunnitellut arkkitehti Väinö Vähäkallio 1930-luvulla. Entinen koulutalo edustaa funktionalistista tyyliä. Gunnar Finne on veistänyt pääsisäänkäynnin Tiedonpuu-reliefit. Julkisivujen ulkoilme pyritään peruskorjauksessa säilyttämään rappauksen ja ikkunoiden osalta.

 

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, tulosyksikön johtaja Pauli Karjalainen, puh. 040 722 1068, Contact

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, Contact

Helsingin yliopiston tila- ja kiinteistökeskus, kiinteistöpäällikkö Ari Nisonen, puh. 040 482 2330, Contact

Sibelius-Akatemia, toimitilapäällikkö Ossi Peura, puh. 0500 774 009, Contact

 

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2012 oli noin 1 miljardi euroa ja henkilöstön määrä noin 2 460.