c

Tablettitietokoneet Skanskan työmaiden vakiovarusteeksi

Lehdistötiedotteet 11.3.2014 7.00 CET

Skanska hankkii työmailleen noin 150 tablettitietokonetta työnjohtajien ja työntekijöiden käyttöön. Tavoitteena on tehostaa työmaiden toimintoja ja vähentää tiedonkulun puutteesta aiheutuneita virheitä.

Tablettitietokoneella rakennuksen todellisuutta voi verrata 3D-malliin, kuten tässä tehdään Kauppakeskus Puuvillan työmaalla Porissa.

Tablettitietokoneita hankitaan työmaille ympäri Suomea. Etusijan saavat rakennusprojektit, joissa hyödynnetään tietomallintamista. ”Elementtiasennusryhmän nokkamies voi tarkistaa tablettitietokoneen avulla rakennuksen 3D-tietomallista paikan päällä holvilla, miten tietyt kohdat on suunniteltu”, kertoo kehitysjohtaja Ilkka Romo Skanska Oy:stä.

”Skanskassa on vuoden 2013 aikana testattu tablettitietokoneita yli kymmenellä työmaalla, ja palaute on ollut hyvin myönteistä. Meillä on käytetty iPadeja lähinnä suunnitelmien tarkasteluun, mutta joillakin työmailla on ollut lisäksi käytössä logistiikkakalenteri, joka on myös tavarantoimittajien käytettävissä. Lisäksi tabletilla on kätevää ottaa valokuvia vaikkapa työturvallisuuteen vaikuttavista seikoista ja raportoida niistä saman tien sähköpostitse eteenpäin”, lisää Romo.

Tietomalleja käytetään tablettilaitteiden kautta ahkerasti esimerkiksi Kauppakeskus Puuvillan työmaalla Porissa. Ohjelmistoyritys Tekla Oy palkitsi Skanskan urakoiman Kauppakeskus Puuvillan tammikuussa 2014 sarjansa parhaana tietomallinnusprojektina globaalissa Tekla BIM Awards -kilpailussaan.

Tiedonhallinnalla on Puuvillan kaltaisen monimutkaisen rakennushankkeen onnistumiselle ratkaiseva merkitys. Kauppakeskus Puuvillan projektissa on mukana peräti 13 tietomalleja käyttävää osapuolta. Rakennemallin lisäksi hankkeessa on käytetty mm. arkkitehtuuri-, LVI-, sähkö- ja sprinklerijärjestelmämalleja.

Toinen tuore esimerkki haastavasta ja laajasta työmaasta, jolla hyödynnetään tablettitietokoneita, on Kuopion yliopistolliselle keskussairaalalle toteutettavan laajennusosan rakennus 2. Laajennusosa toteutetaan koko ajan toiminnassa olevan Puijon sairaalan yhteyteen, ja se valmistuu helmikuussa 2015. ”Tabletteja hyödynnetään laajalti muun muassa suunnitelmien läpikäymisessä, katselmuksissa, asioiden kirjaamisessa ja taltioinnissa, tiedonsiirrossa sekä lohkopohjaisessa aikataulutuksessa. Työmaatoimihenkilöt ovat todella innostuneita tableteista. Ne ovat olleet yksi avaintekijä projektin onnistumisen kannalta”, kertoo hankkeen työpäällikkö Riku Pyykönen Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Skanskassa käytetään tietomalleja ja tablettitietokoneita kuitenkin myös aivan tavallisilla asuntorakentamistyömailla, kuten As. Oy Kauniaisten Kvartetissa, joka valmistuu syksyllä 2014.

”Olemme vuosien ajan järjestelmällisesti kehittäneet ja ottaneet käyttöön tietomalliteknologiaa, josta on saatu meille merkittäviä hyötyjä muun muassa laskennan, hankinnan ja tuotannon tehostamiseen. Tablettitietokoneiden käytön laajentaminen on luonnollinen askel eteenpäin tässä kehityksessä ja parantaa tiedon siirtymistä virheettömästi suunnittelijoiden ja rakentajien välillä”, tiivistää Romo.

Tietomallintamisen eli BIM:in avulla rakennus kuvataan suunnitteluvaiheessa kolmiulotteisesti ja siihen liitetään tietoa tiloista, määrätiedoista ja materiaaleista.


Lisätietoja:

Skanska Oy, kehitysjohtaja Ilkka Romo, puh. 050 520 1596, Contact
Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, Contact

Tietomallien ja mobiililaitteiden käyttöä esittelevä video YouTubessa: http://www.youtube.com/skanskafinland

 

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2013 oli noin 798 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2 190.