c

Skanskatalolle platinatason LEED®-ympäristösertifikaatti

Lehdistötiedotteet 16.1.2013 9.15 CET

Skanskan pääkonttori eli KOy Helsingin Kathy on saanut korkeimman eli platinatason LEED®-ympäristösertifikaatin. Skanska Commercial Development Finlandin kehittämä ja rakennuttama Kathy on osa Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevaa Manskun Rasti -toimistokokonaisuutta. Skanskatalonakin tunnetun rakennuksen urakoitsijana toimi Skanska Talonrakennus Oy.

Skanskatalolle myönnettiin platinatason LEED-sertifikaatti ennen kaikkea rakennuksen energiatehokkuuden ansiosta. Skanskatalon laskennallinen kokonaisenergiankulutus on 75 kWh / m² / vuosi. Energiankäyttöä tehostavat uudenlainen ilmanvaihtojärjestelmä sekä esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksen ohjaaminen läsnäolotunnisteilla. Myös erityisesti vedenkäytön tehokkuus sekä hyvät joukkoliikenneyhteydet vaikuttivat korkeimman tason sertifikaatin saamiseen.

Sertifiointiin liittyvä työ hoidettiin pääosin Skanskan omien LEED-asiantuntijoiden toimesta. Manskun Rastin rakennuksille on tavoiteltu platinatasoa jo hankkeen alusta alkaen. ”LEED-sertifioinnin prosessi on oiva työkalu tavoitteiden asettamiseen, ja LEED tukee myös hyvin Skanskan kestävän kehityksen strategian tavoitteita”, kertoo Skanska Commercial Development Finlandin toimitusjohtaja Jukka Pitkänen.

Manskun Rasti koostuu neljästä erillisestä toimistorakennuksesta. Rakennukset toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen taloista, eli nyt sertifioitu Kathy valmistui helmikuussa 2012. Toinen taloista, Neptun, valmistui puolestaan kesällä 2012. Toisessa vaiheessa rakennetaan loput kaksi toimistotaloa: Talismanin ja Lillyn on määrä valmistua vuonna 2015. Myös talojen nimillä on yhteinen tarina, sillä rakennukset on nimetty C.G.E. Mannerheimin hevosten mukaan.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on kansainvälisesti tunnettu ja laajasti käytössä oleva rakennusten ympäristöluokitus. Sertifioinnissa rakennusprojektia arvioidaan kuudella eri kriteerillä. Arvioinnin tekee puolueeton kolmas osapuoli, Green Building Certification Institute, joka toimii U.S. Green Building Councilin alaisuudessa.

Skanska on toteuttanut Yhdysvalloissa ja Euroopassa yli sata LEED-projektia. Skanska Commercial Development Finlandin ensimmäinen hanke, Helsingissä sijaitseva KOy Lintulahdenvuori, sai ensimmäisenä toimistona Euroopassa platinatason sertifikaatin. Suomessa Skanskan projekteista kultatason LEED-sertifikaatin ovat saaneet Turun Centrum, Vantaan Martinlaakson Ostari, Palokankeskus III toinen vaihe Jyväskylässä sekä City Center Helsingissä.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jukka Pitkänen, Skanska Commercial Development Finland, 040 551 7274, Contact

tiedottaja Pauliina Munukka, Skanska Oy, 040 680 4977, Contact