c

Asumisen toiveissa paikallisia eroja

Lehdistötiedotteet 16.7.2014 13.00 CET

Sauna, hillo- ja perunakellari kiinnostavat erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, Etelä-Suomessa sauna ei ole enää välttämättömyys.

Skanska ja tutkimustoimisto Kuulas ovat jo usean vuoden ajan selvittäneet suomalaisten ajatuksia asumisesta Skanskan Kotipaneeli -kyselyssä. Tuorein Kotipaneeli toteutettiin yhdessä Koti ja keittiö -lehden kanssa toukokuussa 2014, jolloin yli 500 henkilöä kertoi siitä, mitä he arvostavat asumisessa.

”Kotipaneeli on toteutettu vuodesta 2010 alkaen 4–6 kertaa vuodessa, ja olemme kysyneet monia asumiseen liittyviä asioita. Tällä kertaa halusimme erityisesti selvittää, millaisia kodin ominaisuuksia eri puolilla Suomea asuvat panelistit pitivät tärkeinä”, Skanska Kotien kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff kertoo.

Kyselyn perusteella Etelä-Suomessa asumisessa arvostetaan omaa pihaa tai parveketta, hyviä julkisia liikenneyhteyksiä, Itä- ja Pohjois-Suomessa puolestaan omaa saunaa, kodinhoitohuonetta ja kerrostaloissa yhteistilana hillo- ja perunakellaria. ”Tämä ei tullut yllätyksenä. Asuntomyyntimme tuntuma asiakkaiden toiveisiin on ollut sama, ja tämä pyritään ottamaan huomioon asuntosuunnittelussa”, Susanna Sucksdorff sanoo.

Sucksdorff korostaa, että Kotipaneelin tuloksia ei voi tutkimustavasta johtuen yleistää kaikkiin suomalaisiin, mutta paneeli antaa selvää osviittaa asumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Yhteisöllisyys ei kiinnosta kaikkia

”Kotipaneelissa ei tällä kertaa kysytty yhteisöllisyydestä, mutta asumisen toiveista puhuttaessa nousee usein esiin yhteisöllisyyden lisääntyminen. Vaikka yhteisöllisyydestä puhutaan paljon, kaikki eivät sitä halua. Naapuria on kiva moikata, mutta yksityisyys on yhtä tärkeää”, Sucksdorff sanoo.

”Pitkälle viedystä yhteisöllisyydestä kiinnostuneet löytävät nykyisin toisensa esimerkiksi ryhmärakennuttamisen kautta. Skanskan ja IKEAn BoKlok toteuttaa pitkälti samaa ajatusta. BoKlokin pienimuotoisuus ja yhteiset tilaisuudet tukevat yhteisöllisyyden syntyä, ja naapurisuhteet syntyvät helpommin. Rakennuttaja luo puitteet, kuten pihasaunan ja valmiudet pihaviljelyyn”, Sucksdorff kertoo.

Uudet kerrostaloasunnot ja omakotitalot mieluisimmat asumismuodot

Kotipaneelin mukaan mieluiten asuttaisiin uudessa kerrostaloasunnossa tai omakotitalossa; puolet vastaajista valitsi ne suosikikseen. Myös vanhassa omakotitalossa asuminen viehättää useaa vastaajaa. Lapsiperheet ja lapsettomat alle 55-vuotiaat asuisivat mieluiten uudessa omakotitalossa ja yli 55-vuotiaat uudessa kerrostaloasunnossa. Kerrostaloasuminen koetaan mieluisimpana asumismuotona Etelä-Suomessa, omakotiasuminen puolestaan muualla Suomessa.

Lähes puolet vastaajista asuu tällä hetkellä mieluisimmaksi valitsemassaan asunnossa. Etelä-Suomessa, etenkin Uudellamaalla asuvien sekä alle 55-vuotiaiden unelma-asunnon saavuttamisen tiellä on useimmiten se, ettei haluttuun asuntoon ole varaa. Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvat sekä yli 55-vuotiaat puolestaan kokevat, ettei toivottu asunto sovi nykyiseen elämäntilanteeseen. Länsisuomalaisten keskuudessa on yleisempää, ettei sopivaa asuntoa ole tarjolla toivotulla alueella.

Yksi ei näytä muuttuvan: Sijainti on ykkönen

Kotipaneelin tulokset vahvistavat vallitsevaa käsitystä sijainnin merkityksestä. Asunnon sijaintia pidetään tärkeimpänä valintakriteerinä uutta asuntoa etsittäessä.

Etelä-Suomessa asunnon sijainnin valintaan vaikuttavat hyvät julkiset liikenneyhteydet, ruokakauppojen ja viher- tai ulkoilualueiden läheisyys sekä asuinalueen rauhallisuus. Länsi-Suomessa asuinalueelta toivotaan hyvää ilmapiiriä sekä koulujen ja päiväkotien läheisyyttä. Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä omakotiasuminen korostuu, toivotaan hyviä kävely- ja pyöräily-yhteyksiä, rauhallisuutta ja väljää rakentamista.

Haaveissa lisäneliöt ja enemmän säilytystilaa

Useat unelmoivat lisäneliöistä tai säilytystilasta, isosta pihasta tai parvekkeesta sekä yleisesti kodin sisustamisesta ja remontoinnista. Omakotiasumisesta kiinnostuneet haaveilevat asumisesta järven tai meren rannalla, kerrostaloasujat unelmoivat keskustassa korkealla sijaitsevasta asunnosta kauniine puisto- tai merimaisemineen.

Arjen luksuksen tuojina pidetään yleisimmin isoa parveketta, hyvin varusteltua keittiötä ja viilennystä kesähelteillä. Kerrostaloissa ylellisenä pidetään pääsyä hissillä suoraan autotalliin, omakotitaloissa takkaa sekä hyvin suunniteltua tilaa pyykkihuollolle. Eteläsuomalaisille luksusta tuo vaatehuone ja kylpylämäinen kylpyhuone.

Skanskan ja Koti & Keittiö -lehden yhdessä toteuttamassa kyselyssä haluttiin selvittää, eroavatko asumiseen liittyvät toiveet eri puolilla Suomea. Kotipaneeliin vastasi 539 henkilöä.

Lisätietoja:

Skanska Kodit, kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff, puh. 050 576 7700, susanna.sucksdorff[at]skanska.fi

Skanska Oy, tiedottaja Pauliina Munukka, puh. 040 680 4977, pauliina.munukka[at]skanska.fi

Keskustelua tulevaisuuden asumisesta SuomiAreenassa torstaina 17.7.2014 klo 12.15–13.30 Puuvillan kauppakeskustyömaalla (Siltapuistokatu 14, Pori):

Lue lisää tapahtumasta täältä.