c

Skanskan maahanmuuttajanuorten oppisopimuskoulutusryhmä valmistui

Lehdistötiedotteet 23.5.2013 11.00 CET

Skanskan vuonna 2011 aloittama maahanmuuttajanuorten oppisopimusryhmä on saanut urakkansa valmiiksi. Rakennusalan perustutkinnon oppisopimuskoulutuksena suoritti 19 henkilöä, joista 13 jatkaa nyt työsuhteessa Skanskan työmailla. Opiskelijat saivat todistuksensa 21.5.2013.

”Maahanmuuttajien oppisopimuskoulutusta on ollut muun muassa puhdistuspalvelualalla jo pitkään, mutta Skanskan maahanmuuttaja-rakentajaryhmä on ensimmäinen Suomessa”, kertoo koulutustarkastaja Esa Björn Stadin aikuisopiston oppisopimusyksiköstä. 

Rakennusalan perustutkintoon tähtäävä oppisopimuskoulutus suunnattiin 20–30-vuotiaille maahanmuuttajille, jotka olivat jo saaneet niin sanotun kotouttamiskoulutuksen. Vuoden mittaiseen valmentavaan koulutukseen osallistui 29 henkilöä. Oppisopimuskoulutus järjestettiin yhteistyössä Stadin ammattiopiston kanssa.

”Oppisopimuskoulutus on hyvä väylä työelämään. Halusimme tarjota maahanmuuttajataustaisille rakennusalasta kiinnostuneille mahdollisuuden päästä työelämän kautta kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan. Monikulttuurisuus on tätä päivää myös rakennusalalla, ja tähän liittyvien hankkeiden tukeminen sopii hyvin Skanskan vastuullisuustyöhön”, sanoo Skanska Oy:n henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä.

”Maahanmuuttajilla on usein jo rakentamisen perusosaamista, josta on hyötyä tutkinnon suorittamisessa. Vastaavanlainen projekti on menossa toisen suuren rakennusliikkeen kanssa, ja uskon, että saatujen kokemusten perusteella vastaavia ryhmiä syntyy jatkossakin”, Esa Björn Stadin aikuisopiston oppisopimusyksiköstä sanoo.

Opettaja Markku Karhulalle Skanskan ryhmä oli ensimmäinen, jossa kaikki opiskelijat olivat maahanmuuttajia. ”Opettajan kannalta haasteellisinta on tällaisessa ryhmässä suuresti vaihtelevat kielitaitotasot ja erilaiset taustat rakentamisesta. Nämä näkökulmat huomioon ottaen asiat sujuivat yllättävän hyvin. Opiskelijat olivat motivoituneita valmistavaan koulutukseen ja opiskeluun työpaikoilla, ja työpaikat ottivat opiskelijat hyvin vastaan”, Karhula kertoo.

Helsingin kaupungin alainen Stadin aikuisopisto tekee vuosittain noin 2 000 uutta oppisopimusta, ja yhtä aikaa kirjoilla on noin 4 000 opiskelijaa. ”Oppisopimuksen kautta voi opiskella työn ohessa ja toisaalta aloittaa uuden työsuhteen. Sillä on siis suuri merkitys kaupunkilaistemme osaamisen kasvulle, työllisyydelle ja elinkeinotoiminnalle”, Björn toteaa.

Lisätietoja:

Skanska Oy, henkilöstöjohtaja Kirsi Mettälä, puh. 040 504 4855, Contact

Skanska Oy, tiedottaja Pauliina Munukka, puh. 040 680 4977, Contact

Stadin aikuisopisto, koulutustarkastaja Esa Björn, puh. 050 512 5085, Contact

Stadin ammattiopisto, opettaja Markku Karhula, puh. 050 401 3674, Contact