c

TYL Kalsiumin työmaa paras Itä-Suomen työturvallisuuskisassa

Lehdistötiedotteet 19.1.2013 9.00 CET

Skanska Infran TYL Kalsiumin Kuopion Kallansiltojen työmaa oli paras infratyömaa 17.1. ratkenneessa Itä-Suomen työturvallisuuskilpailussa. Infratyömaat olivat Itä-Suomessa mukana työturvallisuuskilpailussa ensimmäistä kertaa.

Kalsiumin tapaturmataajuus oli hieman alle 11. Toiseksi tulleen työmaan taajuus oli lähes kaksinkertainen: 21,8. Ero Skanskan ja muiden kilpailijoiden välillä oli siis hyvin selvä.

Samaisessa kilpailussa palkittiin parhaiden työmaiden lisäksi myös parhaat yritykset. Skanska Talonrakennus tuli yrityskisassa kolmanneksi. Voiton veivät YIT Rakennus Oy ja NCC Rakennus Oy. Vaikka Skanska ei voittanutkaan, sen tapaturmataajuus oli reilusti pienempi kuin voittajien ja kaikkien muiden kilpailijoiden: vain 2,9 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Tapaturmataajuuden painoarvo oli kilpailun tuloksissa 10 prosenttia, kun TR- ja MVR-mittarien painoarvo oli 60 ja turvallisuusjohtamisen 30 prosenttia.

TR- ja MVR-mittauksia tehtiin kilpailussa yhteensä 87 lähes 20 osallistujayritykselle. Havaintoja kertyi yhteensä noin 13 000. Mittareissa tutkitaan mm. työmaiden putoamissuojausta, pölyisyyttä, muuta siisteyttä, valaistusta, koneiden ja työvälineiden turvallisuutta sekä työskentelyoloja yleensä.

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin aluepäällikkö Veikko Matikainen totesi, että edelliseen kilpailuun verrattuna rakennuttajien työturvallisuustoimintaan on kiinnitetty entistä enemmän huomiota mm. laajemmalla ja monipuolisemmalla mittaroinnilla.

”Itä-Suomi on luultavasti vielä hiukan jäljessä koko maan keskiarvosta rakennusalan työtapaturmatilastoissa, mutta lienemme viime vuosina kirineet eroa kiinni. Parin viime työturvallisuuskisan tulokset sekä tapaturmatilastot viittaavat vahvasti tähän. Tapaturmataajuudet ovat lähes puolittuneet kahdessa vuodessa kilpailuihin osallistuneilla yrityksillä”, kertoo Matikainen.