c

Kruunuvuorenrannan projektialueella Helsingissä muurattiin peruskivi 170 asunnolle

Lehdistötiedotteet 14.10.2014 13.00 CET

Helsingin Kruunuvuorenrannan projektialueella muurattiin tänään peruskivi 170 Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamalle asunnolle. Kyseessä on Kruunuvuorenrannan ensimmäinen ATT:n rakennuttama asuntokortteli, joka on keskeisellä paikalla uudella asuinalueella.

Haso Gunillan ja As Oy Loretzinpuiston valoteoksen on suunnitellut Lighting Design Collective Oy.

”Tässä kokonaisuudessa asuntojen kohtuulliset hinnat yhdistyvät onnistuneesti korkeatasoiseen kaupunkikuvalliseen arkkitehtuuriin”, toteaa toimitusjohtaja Sisko Marjamaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimistosta ATT:sta. Rakennettavan korttelin suunnitelmat perustuvat vuonna 2011 ATT:n järjestämän suunnittelu- ja tarjouskilpailun voittaneisiin ehdotuksiin.

Peruskiven muurareiden joukossa olivat muiden muassa apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä, Sisko Marjamaa, ylijohtaja Hannu Rossilahti Asumisen rahoitus- ja kehityskeskuksesta ARA:sta sekä toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti Skanskalta.

Vuoden 2016 lopulla valmistuvista asunnoista valtaosa on asumisoikeusasuntoja, loput hitas-asuntoja. Helsingin Asumisoikeus Gunillan 113 asumisoikeusasuntoa ja Asunto Oy Lorentzinpuiston 57 hitas-asuntoa sijaitsevat vierekkäisillä tonteilla osoitteissa Gunillantie 23 ja Koirasaarentie 32.

Haso Gunilla koostuu kahdesta viisikerroksisesta lamellitalosta sekä pihakannen alle jäävästä autohallista, jonne sijoittuu noin 150 autopaikkaa. As Oy Lorentzinpuistoon kuuluu kolme viisikerroksista taloa. Talojen väliin tulee yhteispiha.

”Hyvin tehtyyn kaavaan on ilo suunnitella rakennuksia. Uuden kaupunginosan katutilat on huolella jäsennelty rakennusten sijoittelun kautta. Pitkänomaiset rakennusmassat suojaavat luonnonläheisiä pihoja ja parvekkeita melulta. Autot ovat piilossa pihakannen alla. Kapea rakennusrunko mahdollistaa uudenlaisia asuntopohjia, joiden oleskelutiloissa on näkymiä läpi rungon”, sanoo Haso Gunillan pääsuunnittelija, arkkitehti, SAFA Anne Lehtinen arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula Oy:stä.

”Olemme toteuttaneet ATT:lle vuosien varrella lähes 5 000 kohtuuhintaista asuntoa. Tämä työmaa on Etelä-Suomen asuntorakentamisyksikkömme historian suurin, ja se on meille erittäin merkittävä työllistäjä”, sanoo Tuomas Särkilahti Skanskasta.

Asukkaiden ja ohikulkijoiden iloksi tulossa myös valotaidetta

Haso Gunillan ja As Oy Lorentzinpuiston pihatontilla on jonkin verran korkeuseroja, ja korttelissa maasto kohoaa kadulta yli kymmenen metriä kohti kalliota. Pihatontin korkeuseroja hyödynnetään myös valotaidekokonaisuudessa, joka toteutetaan alueelle korttelin rakentamisen aikana. Valotaideteokset on suunnitellut Lighting Design Collective Oy.

”Meitä kiinnostaa valo kokonaisuutena. Pyrimme tuomaan teokseen jännitteitä, jotka toimivat sekä päivänvalossa että pimeään aikaan keinovalossa piha-aluetta elävöittävänä, yllätyksellisenä elementtinä. Teos elää ja muuttuu suhteessa katsojaan, valoon ja ympäristöön. Valon sävyt ovat luonnollisia, valkoisen valon variaatioita”, kertoo valoteoksen suunnitellut Jari Vuorinen Lighting Design Collectivesta.

Sekä Haso Gunillassa että As Oy Lorentzinpuistossa on tarjolla asuntoja yksiöistä viiden huoneen tilaviin perhekoteihin. Gunillassa asuntojen koot vaihtelevat 38 neliöstä 112,5 neliöön, Lorenzinpuistossa puolestaan 32 neliöstä 119 neliöön. Yhteensä Gunillassa on noin 8 170 asuinneliötä, Lorenzinpuistossa 4 300.

Kruunuvuorenrantaan rakennetaan merellinen korkeatasoinen asuinalue noin 11 000 asukkaalle Laajasalon öljysataman paikalle ja sen lähiympäristöön. Alue tarjoaa kaupunkiasumista lähellä luontoa.

Alueen katujen, kunnallistekniikan ja asuintalojen rakentaminen on käynnissä. ATT tulee rakennuttamaan Kruunuvuorenrannan eri alueille useita eri hallintamuotoja käsittäviä asuntokohteita. Skanska kehittää omia asuntokohteitaan suunnittelualueella, jonka kaavoitusprosessi on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2015 aikana.

Lisätietoja:

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT, toimitusjohtaja Sisko Marjamaa, puh. 310 32 300, sisko.marjamaa[at]att.hel.fi

Skanska Talonrakennus Oy, aluejohtaja Ilpo Luhtala, puh. 040 572 1579, ilpo.luhtala[at]skanska.fi

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 050 374 3070, liisa.salmela[at]skanska.fi

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Skanska Oy:n liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2013 oli noin 798 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2 190.

www.skanska.fi

www.twitter.com/skanskafinland

 

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT tuottaa korkeatasoisia vuokra-, omistus- ja asumisoikeusasuntoja. Asuntotuotantotoimisto on Helsingin kaupungin organisaatio, jonka tehtävänä on vastata kaupungin oman asuntotuotannon rakennuttamisesta kaupungin tavoitteiden mukaisesti.

www.att.hel.fi