c

Aurum-laboratorio- ja toimistorakennus, Turku

  • Kuusikerroksinen Aurum sisältää opetus- ja tutkimustiloja, laboratorioita, kokoontumis- ja toimistotiloja sekä näihin liittyviä aputiloja.
  • Rakennuksen julkisivuissa ja sisätiloissa on käytetty puurimoitusta ja keraamista laattaa.
  • Aurumissa ympäristötehokkuus on huomioitu rakenne- ja talotekniikkaratkaisuilla sekä materiaalivalinnoilla.

Rakensimme Turun Yliopistonmäen kampukselle Henrikinkadulle Aurum-laboratorio- ja toimistorakennuksen kestävän kehityksen mukaisesti. Aurum otettiin Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan sekä Turun yliopiston kemian laitoksen, biodiversiteettiyksikön ja kirjaston käyttöön syksyllä 2021.

Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan toiminta siirtyi kolmesta rakennuksesta yhteen ja syventää yhteistyötä paitsi tiedekunnan myös molempien yliopistojen kesken. Esimerkiksi yhteisen analytiikkakeskuksen palveluita ja asiantuntemusta laajennetaan, mikä hyödyttää myös alueen yrityksiä ja muita yhteistyökumppaneita.

Kuusikerroksisen Aurumin lähes 23 000 neliömetrin ja 108 000 kuutiometrin yhteiskäyttörakennus sisältää opetus- ja tutkimustiloja, laboratorioita, kokoontumis- ja toimistotiloja sekä näihin liittyviä aputiloja. Rakennuksessa on lisäksi myös Kårkafeernan ravintola, CampusSportin kuntosali sekä Tekniikan akateemisten (TEK) ja Tekniska föreningen i Finlandin (TFiF) aluetoimisto TFiF&TEK Lounge ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Länsi-Suomen toimisto.

Kohteen rakennuttaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) valitsi Skanskan Aurum-hankkeen toteuttajaksi projektinjohtourakkamallin osaamisen ja aiempien hyvien kokemusten perusteella. Pääsuunnittelijana toimi Aihio Arkkitehdit Oy ja rakennuttajakonsulttina Saraco Oy. Skanska Talonrakennus vastasi sekä hankkeen projektijohdosta että urakoinnista ja Skanska Talotekniikka talotekniikan suunnitteluohjauksesta, hankinnasta ja toteutuksen valvonnasta. Talotekniikka asensi myös maalämmön ja aurinkopaneelit.

Aurum valmistui vapuksi 2021. SYK luovutti yhteistyökolmikolle kunniakirjan, jonka perusteluissa mainittiin kohteen valmistuminen aikataulussa sekä kustannustavoitteiden että käyttäjien asettamien tavoitteiden saavuttaminen. Lisäksi tämä kaikki tapahtui loistavassa yhteistyössä ratkaisukeskeisesti.

Vaativa tontti, monenlaiset julkisivumateriaalit

Työt alkoivat kesällä 2018 vanhan Juslenia-rakennuksen purkamisella, jota seurasi 25 000 kuutiometrin louhintatyöt erittäin ahtaassa kampusympäristössä. Ahtauden ja projektin alussa vilkkaan yliopistokampuksen vuoksi tiedottaminen sidosryhmille ja naapureille oli ensiarvoisen tärkeää. Myöhemmin rakentamisen vaativuutta lisäsivät koronarajoitukset.

Rakennuksen julkisivuissa ja sisätiloissa on käytetty puurimoitusta ja keraamista laattaa. Aurumin kahden ylimmän kerroksen julkisivussa on käytetty lasia, jossa on silkkipainokuvioita. Aurumin eteläpuolta reunustaa betoninen tukimuuri, jonka yhteydessä on reitti Henrikinkadulta Yliopistonmäen aukiolle jalkaisin.

Laboratorioiden ilmanvaihto on muun muassa käytettyjen kaasujen ja laboratorioiden vuoksi omassa vyöhykkeessä ja sillä on oma ilmanvaihtokonehuone. Laboratoriotiloissa on muun muassa yli 300 vetokaappia. Toimistotilat ovat muuntojoustavia.

Ympäristötehokkuus huippuluokkaa

Vastuulliseen rakentamiseen pyrkivä SYK asetti rakennushankkeelle kunnianhimoiset ympäristöluokitus- ja energiatavoitteet. Rakennus saavuttikin parhaan A-energialuokituksen sekä kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokituksen arvosanan Excellent suunnittelutyöstään. Ympäristövastuullinen projekti sopikin hyvin Skanskan arvomaailmaan, sillä kestävän kehityksen mittarina käytetyssä BREEAM-luokituksessa arvioidaan ympäristötehokkuuden lisäksi muun muassa työmaaolosuhteita ja yhteistyötä yhteisön kanssa.

Ympäristötehokkuus huomioitiin rakenne- ja talotekniikkaratkaisuilla sekä materiaalivalinnoilla. Tulevat käyttäjät otettiin mukaan suunnitteluvaiheeseen erityisesti kohteen vaativuuden ja laboratoriotilojen vuoksi. 

Rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit ja lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä. Lisäksi parkkipaikalle asennettiin sähköautojen latauspisteet ja polkupyörille rakennettiin erillinen, valaistu pyöräkatos.

Etsi projekteja

Projektien määrä

loading