c

Digitalisaatiosta kansainväliselle uralle

Kun Vuokko tuli Skanskalle, toiveena oli monipuolinen ura kansainvälisessä yrityksessä, ehkä joskus jopa työpaikka New Yorkissa. Unelma toteutui, kun Vuokko pääsi vuoden työkomennukselle LaGuardian lentokentän uudistushankkeeseen.

"Olen entisenä oppivana ja oppilaitosyhteistyössä nähnyt, että Skanskassa opiskelijoita houkuttaa monipuoliset uramahdollisuudet ja kansainvälisyys. Myös digitalisaatio kiinnostaa, ja se onkin meillä hyvin hanskassa”, kehitysinsinööri Vuokko Suutarla sanoo.

Nuorena Vuokko Suutarla pääsi mukaan perheen omakotitalon rakentamiseen. ”Koulusta kotiin tultuani olin villoittamassa väliseiniä ja asentamassa parkettia. Iltaisin katsottiin yhdessä Remonttireiskaa”, Vuokko muistelee nauraen.

Pienestä apurista tuntui mahtavalta, kun talo valmistuessaan oli aivan isän rakentaman pienoismallin näköinen. ”Omakotitalon jälkeen teimme vielä kesämökin, jota pääsin suunnittelemaan jo arkkitehtipiirustuksista lähtien. Siitä lähti liikkeelle omakin innostus rakennusalalle.”

Rakennustekniikan opinnot Vuokko aloitti Aalto-yliopistossa vuonna 2009. Heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän päätti hakea mukaan Skanskan Oppiva-ohjelmaan. Vuokko aloitteli uraansa työnjohtoharjoittelussa työmaalla ja siirtyi nopeasti työmaainsinöörin tehtäviin. Vuonna 2012 Vuokko aloitti Skanskalla logistiikkainsinöörinä, jolloin tie vei työmaiden ohella myös pääkonttorille.

”Olen päässyt tutustumaan moniin erilaisiin tehtäviin sekä toimistolla että työmaalla. Jos haluaa kehittää työmaan toimintaa, pitää oikeasti tietää miten se toimii”, Vuokko toteaa.

New Yorkista uutta potkua uraan

Diplomi-insinöörin paperit Vuokko sai taskuunsa vuoden 2016 alussa, jonka jälkeen hän siirtyi kehitysinsinööriksi tietomallintamisen tukiorganisaatioon. Nyt tietomallintaminen on laajentunut rakentamisen digitalisaatioon. Työssään Vuokko tekee tietomallien laadunvarmistusta, tukee rakennusprojekteja tietomalliasioissa sekä tutkii ja soveltaa uusia teknologioita Skanskan tarpeisiin.

”Työssäni pidän eniten siitä, kun saan olla mukana kehittämässä alaa ja voin saavuttaa uusilla ratkaisuilla aitoja, konkreettisia hyötyjä. Pidän myös meidän dynaamisesta ja nuorekkaasta tiimistä, jossa omaa osaamistaan pääsee jatkuvasti haastamaan.”

Tyyppinä Vuokko on sosiaalinen ja määrätietoinen. ”Teen työni isolla draivilla, ja laitan siihen paukkuja.” Panostus huomattiin, ja vuonna 2017 Vuokkoa ehdotettiin Skanskan kansainväliseen johtajuusohjelmaan Stretchiin, johon kuuluu vuoden vaihto toisessa Skanskan liiketoiminnan maassa.

”Kun aloitin Skanskalla ja kuulin eri mahdollisuuksista työskennellä ulkomailla, ajattelin että New York olisi unelmapaikka. Kun kuulin, että minut valittiin New Yorkin LaGuardian uudistushankkeeseen, olin todella innoissani. Uskomatonta, että unelmani toteutui! Pääsen soveltamaan osaamistani ja oppimaan uutta maailmanluokan hankkeessa. Nyt tuntuu, että olen menossa urallani ihan oikeaan suuntaan.”

Jaa
Päivitetty: 2.1.2020