c

Talotekniikan moniosaaja maailmalla

Mikko Lehto on rakennusinsinöörin poika, esimies, diplomi-insinööri ja kahden pienen lapsen isä. Reilun kymmenen Skanska-vuoden aikana Mikko on nähnyt omin silmin yhteistyön ja kansainvälisyyden tehon. ”Olen aika touhukas verkostoituja. Vaikka töitä tehdään ihmisten ja yksiköiden kanssa, katson kokonaisuutta aina koko Skanskan kannalta.”

”Rakennusala oli luontainen valinta. Olen partiolainen ja tekemällä oppiminen on ollut pienestä pitäen oma juttuni”, sanoo talotekniikan tulosyksikön johtaja Mikko Lehto.

Mikon urapolku Skanskassa alkoi ihka ensimmäisessä Skanska Oppiva -harjoitteluohjelmassa vuonna 2005. ”Tiesin jo tuolloin, että tästä tulee hieno kokemus. Pääsin työskentelemään kannustavan ja kokeneen projektipäällikön kanssa, jonka oikeana kätenä toimin usealla eri työmaalla.”

Ammattikorkeasta LVI-insinööriksi valmistuttuaan vuonna 2007 Mikko lähti vielä opiskelemaan tuotantotaloutta yliopistoon ja vaihtoon Australiaan. Diplomityön Mikko teki Skanskalle ja pääsi opintojen loppumetreillä vuonna 2009 osaksi Skanskan kansainvälistä tietomallintamisen osaamiskeskusta.

”Meillä oli hyvin kansainvälinen ja innovatiivinen porukka. Järjestimme skanskalaisille tietomallintamisen peruskoulutuksia ympäri maailmaa ja muodostimme hienon verkoston, jonka myötä pääsin tutustumaan miten tietomalleja hyödynnettiin koneohjauksessa niin talonrakentamisen työmailla kuin infrahankkeissa. Ne olivat tosi kivoja työvuosia – perheettömänä oli mukavaa reissata ja tehdä edelläkävijänä kansainvälistä työtä.”

Yhteistyöllä parhaat tulokset

Vuoden 2013 lopulla Talotekniikka-yksikön kehityspäällikkönä työskennellessä Mikko oli puolen vuoden työkomennuksella Tukholmassa Nya Karolinska Solna (NKS) -sairaalaprojektissa.

”NKS:ssä näin, mitä yhteistyö parhaimmillaan on. Todistin omin silmin, miten hyviä tuloksia saadaan aikaan, kun työtä tehdään yhdessä mutta kukin omien vahvuuksiensa mukaan. Toki se vaatii sovittelua ja joustoa. Jotta katse pysyy kokonaisuudessa, kaikkien projektissa täytyy ajatella, että tämä on ’meidän hanke’”, Mikko toteaa.

Nykyisissä tehtävissään talotekniikan tulosyksikön johtajana Mikon vastuualueella on LVIS- ja projektiurakointi pääkaupunkiseudulla. Mikko pitää osaltaan huolen, että toiminta on operatiivisesti kannattavaa ja pyrkii hyödyntämään laajassa työnkuvassaan niin talotekniikan osaamisen kuin ihmistuntemuksen.

”Johtajana vahvuuteni on pystyä erottamaan mikä on koko Skanskan kannalta tärkeää toimintaa ja mistä ei toisaalta kannata luopua.”

Perheellisen miehen arki on kiireistä työn, kodin ja harrastusten yhteen sovittelua. Tähänastisen uratarinansa kirjoittajiksi Mikko nimeää oman kunnianhimon, osaavat esimiehet ja oman perheen.

”Minulla on aina ollut kova into kehittää itseäni. Seuraavaksi vuorossa on Ruotsissa järjestettävä Nordic + -koulutusohjelma. On hienoa, että yrityksen sisältä löytyy tietoa, osaamista ja kokemusta, joita kehitetään jatkuvasti ja jaetaan maiden välillä.”

Jaa
Päivitetty: 20.11.2018