c

Monimuotoisen työelämän puolesta

Vuonna 2008 Skanskassa aloittanut Tiina Koppinen on ehtinyt olla monessa mukana. Nykyiseen tehtäväänsä toimialajohtajana Tiina tuo ennen kaikkea strategista osaamista ja analyyttista pohdintaa. ”Pidän siitä, että oma osaamiseni on säilynyt monipuolisena ja pystyn hyödyntämään työssäni kaikkea tähän mennessä oppimaani.”

”Elämänmottoni on, että kaikessa mitä tekee, voi oppia jotain uutta. Jatkuva kaipuu haasteisiin on saanut lähtemään monesti epämukavuusalueelle. Olen aina yrittänyt tehdä työni hyvin ja pystynyt seisomaan ylpeänä tehdyn takana. Siksi minulle on varmasti tarjottu matkan varrella uusia mahdollisuuksia”, sanoo toimialajohtaja Tiina Koppinen.

Tiina päätti jo pikkutyttönä, että hänestä tulee arkkitehti. Rakennuspiirtäjäkoulussa nuori opiskelija kuitenkin huomasi, että matematiikka ja fysiikka kiinnostivat piirtämistä enemmän. Pääaineeksi Teknillisessä Korkeakoulussa valikoitui talonrakennustekniikka.

”Numerot ja laskenta tuntuivat äärimmäisen mielenkiintoisilta”, kertoo Tiina, jonka ura alkoi jatko-opintojen ja Kanadassa suoritetun markkinoinnin ja hallinnon MBA-tutkinnon myötä ajautumaan kohti rakentamisen hallinnollista puolta.

Skanskaan Tiina tuli kehittämään tietomallintamista; ensin yhteispohjoismaiseen kehityshankkeeseen ja pari vuotta myöhemmin Skanska Suomeen. Tämän jälkeen hän on edennyt urallaan kehityspäällikön tehtävien kautta liiketoiminnan kehitysjohtajaksi ja Skanskan johtoryhmän jäseneksi.

Elokuusta 2016 lähtien Tiina on vastannut paitsi liiketoiminnan kehittämisestä ja hankekehityksestä, myös Itä- ja Keski-Suomen sekä Pohjoisen alueyksikön rakentamispalveluista toimialajohtajana.

Houkuttelevia uramahdollisuuksia myös naisille

”Mitä pidemmälle olen urallani päässyt, sitä selvemmäksi on käynyt tarve kannustaa nuoria naisia perinteisesti miesvaltaiselle rakennusalalle – myös johtotehtäviin. Mahdollisuuksia on kyllä tarjolla. Paljon on kiinni omasta tahtotilasta ja rohkeudesta. Uteliaisuus ja uskallus ovat opettaneet, että jokaiseen uuteen rooliin kyllä kasvaa."

Tiina onkin ollut mukana useissa erilaisissa naisten uramahdollisuuksia edistävissä hankkeissa, kuten parempaan työelämään ja monimuotoiseen johtamiseen tähtäävässä Dialogissa, naisten ammatillista kasvua, oppimista ja verkostoitumista tukevassa, eri yritysten välisessä Mix & Match -mentoroinnissa sekä Skanska AB:n perustamassa neuvoa-antavassa SWAG-ryhmässä (Senior Women Advisory Group), joka on tarkoitettu linjajohdossa työskenteleville naisille. Tällä hetkellä Tiina toimii Rakennusinsinööriliitossa nuorten naisten sparraajana.

Naisten kanssa työskentely on antanut paljon. ’’Muun muassa Mix & Match -mentoroinnin yhteydessä käymäni keskustelut nuorten, pätevien naisten kanssa ovat olleet todella antoisia. Sen lisäksi, että olen pystynyt tukemaan heitä urallaan, olen myös itse saanut heiltä paljon ja he ovat auttaneet minua pysymään mukana maailman menossa’’, Tiina kertoo.

Joustoa kaikenlaisissa perhetilanteissa

Tiina on kahden teini-ikäisen pojan äiti, ja tärkeä vapaa-aika kuluu mieluiten aktiivisen perheen yhteisten harrastusten parissa. Perheen ja uran yhdistäminen on aina onnistunut hyvin. Siitä Tiina kiittää niin esimiehiään, puolisoaan kuin arvokasta hoitoapua antaneita isovanhempia.

”Perhe-elämä ei ole koskaan rajoittanut uusien työtehtävien vastaanottoa – eikä toisinpäin. Silti tänä päivänä perheystävällisyys on rakennusalla ja työmailla ihan eri tasolla kuin vuosia sitten. Jouston tarve ymmärretään laajemmin. Sitä kaipaavat kaikki, oli elämässä sitten pieniä lapsia tai ikääntyvät vanhemmat.”

Päivitetty: 6.3.2019