c

Oikealla asennoitumisella kohti unelma-alaa

Monipuoliset työllistymismahdollisuudet vetivät määrätietoisen Aleksin Etelä-Pohjanmaalta talonrakentamisen ja urakoinnin pariin – ensin Lappajärven lukioon, sitten Tampereelle teknilliseen yliopistoon. Sattumaa oli vain BoKlokin löytyminen harjoittelupaikaksi.

”Työharjoittelu on antanut ehdottoman hyvää kokemusta. Suomen BoKlok-tiimi on melko pieni, ja meitä istuu toimistolla vierekkäin maanhankinta, myynti, kehitys, tuotantopäällikkö ja työharjoittelija. Se on mahtavaa. Kynnys kysyä on matala ja uutena on ollut helppoa päästä osaksi porukkaa.”

Harjoittelujaksot vaihtelevat työmaan ja toimiston välillä, ja yhteisöllinen porukka on ottanut projekti-insinööriharjoittelijan hyvin vastaan. ”Olen voinut alusta asti samaistua BoKlokille leimalliseen ajattelutapaan, jossa on ok kyseenalaistaa totuttuja tapoja”, Aleksi Lamminen sanoo.

Skanska Oppiva -ohjelmaan Aleksi haki, sillä sen kautta mahdollisuudet työllistyä rakennusalalle paranivat. Hakuaikaan alalla oli vielä tuulista, sittemmin näkymät ovat vakaantuneet. Tällä hetkellä rakennustekniikan opinnot kulkevat rinta rinnan BoKlokin projekti-insinööriharjoittelun kanssa. ”BoKlok-kohteissa rakentamisaika on normaalia lyhempi, joten jo kesän aikana ehtii saada hyvän käsityksen talonrakentamisen kaaresta. Puu- ja elementtirakentaminen kasvattaa suosiotaan, ja on hienoa olla edelläkävijänä kehityksessä mukana.”

Oppiva-ohjelman kautta järjestyvät kesätyöt ovat auttaneet Aleksia alalle sisälle pääsemiseen. Kolmen kesän aikana pääsee näkemään pöytää monelta eri kantilta, ja kahdesti vuodessa järjestettävissä Oppiva-päivissä kuulee erilaisia uratarinoita, jotka konkretisoivat talon sisällä avautuvia etenemisvaihtoehtoja. ”Moni on päätynyt monen mutkan kautta siihen missä nyt on, eikä nykyinenkään pesti ole useinkaan lopullinen. Se tässä alassa juuri kiehtookin.”

Aleksi on ehtinyt toimia BoKlok-työmaalla työmaainsinöörinä, jolloin työtehtäviin kuului muun muassa urakoitsijapalavereita, hankintoja, laadun ja työturvallisuuden varmistamista ja dokumentointia. Kesä toimiston puolella täyttyi projekti-insinöörin työtehtävistä, kuten hankesuunnittelusta ja erilaisista kehitystehtävistä.

”Tässä työssä täytyy pystyä tekemään perusteltuja päätöksiä ja huomioida samanaikaisesti monta eri näkökulmaa. On oltava oma-aloitteinen, yhteistyökykyinen ja valmis ottamaan vastuuta”, Aleksi sanoo. ”Tyyppinä tykkään tarttua kaikenlaisiin tehtäviin, enkä koskaan purnaa annetusta työstä.”

Vielä hetken aikaa Aleksin on paahdettava samanaikaisesti töissä ja koulussa, kunnes diplomityö on saatu päätökseen. Aina jossain välissä arkeen mahtuu kuntosali, tennis tai sulkapallopelit kaveriporukalla.

Vaikka tässä vaiheessa valetaan oman osaamisen perustaa, oppiminen on jatkuvaa. Nähtäväksi jää, minkälaisiin tehtäviin sitä tulevaisuudessa päätyy, Aleksi pohtii. ”Toivottavasti tulevaisuudessa olen siellä, missä omat esimieheni ovat nyt. Olen huomannut, että tässä talossa se on oikeasti mahdollista.”

 

Jaa
Päivitetty: 29.6.2018