c

Digitaalisaatio ja innovaatiot

Haluamme kehittää jatkuvasti entistä parempia työkaluja ja käytäntöjä. Päivitämme omaa osaamistamme sitä mukaan kun tekniikka kehittyy, rakentaminen muuttuu ja rakennusten sisältämä teknologia lisääntyy.

Skanskassa hyödynnetään projektityöskentelyssä ns. Cave-teknologiaa.

Toimme Suomessa 2019 markkinoille uuden, täysin digitaalisen tavan ostaa asunto. Siinä koko asuntokauppaprosessi, aina asunnon valinnasta maksujen ja omistuksen siirtoon voidaan hoitaa digitaalisesti - vaikka omalta kotisohvalta käsin. Suomen ensimmäinen digitaalinen asuntokauppa tapahtui 11.12.2018.

Virtuaalitodellisuus asiakastyön apuna

Virtuaalimallien avulla suunnitelmat voidaan havainnollistaa asiakkaillemme etukäteen, esimerkiksi tulevaan kotiin voi tutustua 3D-mallista jo ennen rakentamisen aloittamista. Olemme hyödyntäneet joissain asuntokohteissamme jo virtuaalitodellisuutta (VR) sekä lisätyn todellisuuden ratkaisuja (AR).

Kehitämme myös niin sanottuja älykotiratkaisuja ja kotiautomaatiota, joita parhaillaan olemme testaamassa. Myös toimistotilojen älykäs käyttö ja hallinta on lisääntynyt erilaisten antureiden ja älykkäiden ohjausjärjestelmien avulla.

Cave-teknologiaa hyödynnetään mm. Ahveniston sairaalaan suunnittelu- ja kehitysvaiheessa. 3D-mallipohjaisessa suunnittelutilassa cavessa suurempikin ryhmä ihmisiä voi tarkastella yhdessä seinälle heijastettua kolmiulotteista mallia. 

Kansainväliset asiantuntijamme varmistavat, että käytössämme on uusimmat innovaatiot. Esimerkiksi Englannissa ja Ruotsissa rakentamisen robottitekniikkaa kehitetään jatkuvasti.

Mobiililaitteet työmaiden käytössä

Työmaillamme käytetään mobiililaitteita, erityisesti tabletteja, suunnitelmien ja 3D-mallien tarkasteluun. Esimerkiksi tietyömailla käytämme 3D-malleja kaivinkoneen ohjaukseen. Pienoislentokoneiden ja helikoptereiden avulla saamme selville maapintojen tasot. Laitteiden avulla voimme valvoa laatua ja viestiä rakentamisen eri osapuolten kesken. Myös työmailla työntekijät ovat testanneet mobiililaitteita ja eri sovelluksia arjen työssään. Pilotin aikana on huomattu, että työtehokkuuden lisäksi myös tiedonjakaminen ja yhteistyö eri yksiköiden välillä on lisääntynyt.

Suomessa olemme aktiivisesti kehittäneet tietomallien käyttöä rakennusalalla. Nykyään omaperusteinen suunnittelumme onkin lähes kokonaan mallinnettu. Tietomallintaminen ja mobiililaitteiden käyttö parantaa sekä suunnittelun että rakentamisen laatua ja tuottavuutta.

Haluamme olla suunnannäyttäjiä koko alalla. Osallistummekin muun muassa Aalto Ylipiston Visio 2030 -hankkeeseen sekä Digitaalinen rakennustyömaa -tutkimukseen nimetyillä projekteillamme.

Jaa
Päivitetty: 5.2.2019