c

Aurinkoenergialla kulkeva sähköauto asukkaiden yhteiskäyttöön Skanskan kerrostalossa Espoossa

Lehdistötiedotteet 27.5.2010 0.00 CET

Skanska toteuttaa Espoon Leppävaaran kupeeseen Mäkkylään uuden kerrostaloyhtiön, As. Oy Espoon Adjutantin, joka on osa Skanskan, Fortumin ja ABB:n uutta kaupunkiasumisen konseptia.

As. Oy Espoon Adjutantti tuottaa itse energiaa talon katolla olevien aurinkopaneelien avulla. Aurinkosähköä käytetään muun muassa talon porraskäytävien valaistukseen ja asukkaiden yhteiskäyttöön tulevan sähköauton lataamiseen. Espoon Adjutantin katolle asennettavat aurinkokennot tuottavat vuodessa sähköä noin 15 000 kWh. Määrä vastaa noin 30 prosenttia kiinteistösähköstä, johon ei ole laskettu mukaan asuntojen kulutusta.

Kun osa talon vaatimasta sähköstä tuotetaan uusiutuvan aurinkoenergian avulla, talon ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin tavallisen vastaavan kerrostalon. Lisäksi taloon tulee hissi, joka kuluttaa merkittävästi vähemmän sähköä kuin perinteiset asuintaloissa käytettävät hissit.

”Asukkaiden omat valinnat ovat tärkeä osa ekologisempaa asumista. Adjutantissa kannustamme asukkaita sähkön, lämmitysenergian ja veden säästämiseen antamalla heille mahdollisuuden seurata ja säädellä omaa kulutustaan huoneistokohtaisen seuranta- ja ohjausjärjestelmän avulla”, kertoo Skanska Kotien projektipäällikkö Satu Ryynänen.

Uusi asumisen konsepti tähtää energiankulutuksen karsimiseen

"Sustainable Urban Living -konsepti tähtää asumiseen, jossa talojen nettoenergiankulutus on hyvin vähäistä tai jopa olematonta", sanoo Skanskan projektipäällikkö Roy Antink. Kehitystyössä ovat Suomessa Skanskan ja Fortumin lisäksi mukana muiden muassa KONE ja ABB.

Ruotsissa Skanska ja Fortum toteuttivat vuosi sitten Tukholmaan pilottiprojektin, jossa kokeiltiin Espoon Adjutantin energiaratkaisun kaltaista mallia. ”Adjutantissa on jo menty pidemmälle kuin Ruotsin projektissamme, sillä aurinkopaneeleja tulee olemaan enemmän ja asukkaille tarjotaan kattavat energiankulutuksen seurantamahdollisuudet”, sanoo kehityspäällikkö Vesa Koivisto Fortumilta.

”Adjutantissa otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa asuinkerrostalossa asuntokohtainen järjestelmä, jossa asuntojen sähkölaitteet voidaan kytkeä yhtenäiseksi energiatehokkaaksi verkoksi. Verkko mukautuu käyttäjien haluamalla tavalla, jolloin pienetkin energiasäästökohteet on mahdollista hyödyntää nopeasti, tarkasti ja vaivattomasti. Säädämme verkkoa ABB:n väylätekniikalla. Kun asunnon laitteita ja talotekniikkaa kuten valaistusta ja lämmitystä säädetään ja ohjataan samalla järjestelmällä, on mahdollista päästä merkittäviin säästöihin”, kertoo liiketoimintayksikön johtaja Paavo Tammisto ABB:ltä.

Sähköautoille useita latauspisteitä

Talon asukkaiden käytettävissä on vuoden ajan Skanskan ja Fortumin yhdessä heille tarjoama sähköauto. Auton käyttöä varten luodaan asukkaille varausjärjestelmä. Yhtiöön tulee neljä sähköautojen latauspistettä, sillä tulevaisuudessa sähköautojen ennakoidaan yleistyvän.

Sähköautoilla on ilmastonmuutosta hillitsevä vaikutus: sähköautojen käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä tuottavaa polttoaineen kulutusta, ja niitä varten tarvittava sähkö voidaan tuottaa uusiutuvan energian avulla.

Kulutuksen seurannasta entistä helpompaa As. Oy Espoon Adjutantin energialuokka on A eli paras mahdollinen. Se tarkoittaa, että talossa on useita lämmitysenergian ja kiinteistösähkön käyttöön sekä ilmanvaihtoon liittyviä ratkaisuja, jotka vähentävät sen energiankulutusta ja tehostavat energian hyödyntämistä. Esimerkiksi sähkön, veden ja lämmitysenergian kulutuksen seurantajärjestelmä antaa mahdollisuuden seurata kulutusta lähes reaaliaikaisesti ja reagoida siihen nopeasti. Poissa ollessaan asukas voi vaikkapa säätää lämmityksen pienemmälle.

”Rakennuksen käytön aikainen sähkön, veden ja lämmitysenergian kulutus muodostaa merkittävän osan energiankulutuksesta rakennuksen koko elinkaaren aikana. Siksi on tärkeää, että Adjutantin jokainen asukas voi seurata omaa kulutustaan ja mukauttaa käyttötottumuksiaan entistä energiatehokkaammiksi. Samalla myös kustannukset pienenevät”, sanoo Skanskan Sustainability Manager Kaisa Kekki. "Hyvin rakennetussa talossa asukas pystyy omalla käyttäytymisellään vähentämään energiankulutusta jopa 30–50 prosenttia huolettomampaan energiankäyttäjään verrattuna.”

Lisätietoja:

Skanska Kodit, projektipäällikkö Satu Ryynänen, Contact, puh. 020 719 2272

Skanska Oy, Sustainability Manager Kaisa Kekki, Contact, puh. 020 719 5610

ABB Oy, liiketoimintayksikön johtaja Paavo Tammisto, Contact, puh. 050 335 4245

Fortum Oyj, kehityspäällikkö Vesa Koivisto, Contact, puh. 050 453 6322

Fortum Oyj, johtaja, brändi ja markkinointi, Katarina Ylikorkala, Contact, puh. 050 38 70635

Skanska Oy, tiedottaja Heli Niemi, puh. 020 719 2384, Contact