c

Skanskan työturvallisuusviikko – maailman mittavin työturvallisuustapahtuma – alkaa maanantaina 14.9.

Lehdistötiedotteet 10.9.2009 12.34 CET

Maanantaina 14. syyskuuta käynnistyy Skanskan vuosittainen työturvallisuusviikko. Skanska-konsernin kaikki 55 000 työntekijää sekä tuhannet asiakkaat, aliurakoitsijat, tavarantoimittajat ja muut yhteistyökumppanit yli 10 000 projektissa parantavat yhdessä työturvallisuutta. Tämä tekee viidettä kertaa järjestettävästä Skanskan työturvallisuusviikosta suurimman työturvallisuustapahtuman maailmassa.

"Ei ole hyväksyttävää, että rakennusalalla työskentelevät riskeeraavat oman elämänsä ja terveytensä päivittäin. Työturvallisuusviikon avulla voimme osoittaa, että tapaturmat ovat ehkäistävissä. Alun perin työturvallisuusviikon lähtökohtana oli, että jos voimme tehdä viikon töitä tapaturmitta, on se mahdollista myös pidemmällä ajanjaksolla”, kertoo Skanska Oy:n toimitusjohtaja Juha Hetemäki.

”Nolla tapaturmaa -tavoite ei ole jäänyt vain haaveeksi: esimerkiksi muutamat suomalaiset alueyksikkömme ovat pystyneet toimimaan jo yli vuoden ilman tapaturmia ", Hetemäki jatkaa.

Skanskan työmailla on työturvallisuusviikolla lukuisia tapahtumia, kuten tietoiskuja, työmaatreenejä ja johdon työturvallisuuskierroksia. Tänä vuonna yhtiö järjestää ensimmäistä kertaa myös yhteistyökumppaneille suunnatun laajan työturvallisuusseminaarin. Seminaarin tarkoituksena on herättää keskustelua rakennusalan työturvallisuudesta ja sitouttaa kumppaneita sen parantamiseen. Suomessa seminaari pidetään torstaina 10.9. Vantaalla, ja siihen osallistuu lähes sata aliurakoitsijoiden ja tavarantoimittajien edustajaa. Yksi puhujista on Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen, joka pohtii yhteistyön merkitystä työturvallisuudessa.

Skanska aloitti Suomessa järjestelmällisen turvallisuustyön vuonna 2004. Tapaturmien määrä onkin laskenut huomattavasti viiden vuoden aikana. Suomen Skanskassa on sattunut viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana 88 tapaturmaa, kun vuonna 2004 niitä oli 315.

Suomessa Skanskan tapaturmataajuus vuonna 2004 oli 57 ja vuoden 2009 elokuun loppuun mennessä se on 10, kun se on koko alalla keskimäärin vielä lähes 80. Tapaturmataajuus kertoo, kuinka monta vähintään yhden päivän sairausloman aiheuttanutta tapaturmaa sattuu miljoonaa työtuntia kohden. ”Skanska on tapaturmataajuudella mitattuna johtava yritys rakennusalalla, mutta tiedämme, että pystymme vielä parempaan”, sanoo Hetemäki.

Tapaturmien mittaamisen ja analysoinnin lisäksi Skanska käyttää useita keinoja työturvallisuuden parantamiseksi. Tärkeimpiä ovat töiden huolellinen ennakkosuunnittelu, työntekijöiden jatkuva työturvallisuuskoulutus, suojavälineiden käytön tehostaminen, valtakunnallisen työturvallisuuskortin edellyttäminen kaikilta työmailla työskenteleviltä sekä turvallisuushavainnointi.

Skanskan työturvallisuushavaintokäytäntö palkittiin Euroopan riskien arviointikampanjan kilpailussa toukokuussa 2009. On huomattu, että havaintojen määrän kasvaessa tapaturmien määrä vähenee – turvallisuuspuutteiden korjaaminen ajoissa estää tapaturmia ja havaintoja tekevät työntekijät ovat valppaampia turvallisuuden suhteen. Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto keräsi vuonna 2008 EU:n jäsenmaista hyviä käytäntöjä, joista kansainvälinen raati valitsi parhaat 400 ehdotuksen joukosta.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2008 oli yli 1 miljardi euroa ja henkilöstön määrä noin 2 900.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Skanskan palveluksessa on noin 58 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2008 oli lähes 15 miljardia

Lisätietoja: Skanska Oy, turvallisuuspäällikkö Antti Leino, puh. 020 719 2082, Contact

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä: Antti Leino, HSE-johtaja