c

Talonvaltaajat matkasivat Jyväskylästä Ouluun ja pukeutuivat tiernapojiksi

Lehdistötiedotteet 26.11.2008 9.30 CET

Skanska piristää Oulun Alppilassa rakenteilla olevan As. Oy Oulun Alppitähden työmaata parvekkeilta kurkkivilla tiernapojilla. Alppitähti sijaitsee osoitteessa Kaarnatie 7. Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja Mänkki näkyvät Kaarnatielle ja Kemintielle, joka jatkuu Merikoskenkadulta kohti Linnanmaata ja pohjoista.

Tiernapoikahahmot ovat yksi vaihe Talonvaltaajat-teossarjasta, jonka on toteuttanut taiteen maisteri Heidi Ettanen. Hahmojen sisälle on asennettu ketjuvalosarjat, joten ne näkyvät talven pimeydessä kauas.

Metalliverkosta muotoillut Talonvaltaajat ovat kokeneet aikaisemmin jo useita eri olomuotoja: Joulun alla 2007 ne ilmestyivät Skanskan tornitalon As. Oy Jyväskylän Horisontin parvekkeille, ja vappuna 2008 hahmot muuttuivat kirkkaan keväisen värisiksi ja saivat käsiinsä ilmapallot. Syksyllä niistä kaksi, Lasse ja Lyyli, pukeutuivat vanhemmaksi pariskunnaksi.

Ettasen teoksen muodonmuutoksen tiernapojiksi ovat toteuttaneet Oulun kaupunginteatterin lavastaja Sirpa Törmä ja kuvataiteilija Mia Haverinen.

Tiernapojat ovat esillä Alppitähden työmaalla helmikuun loppuun saakka. Viikonloppuna 22.–23.11. pidettiin Oulun Rotuaarilla perinteiset tiernapoikakilpailut, jotka on järjestetty Oulussa ensi kerran yli 70 vuotta sitten vuonna 1933. Tierna-aikaan liittyviä tapahtumia järjestetään Oulussa 13.1. saakka.

Tiernapoikien tarina on saanut alkunsa Raamatun jouluevankeliumin kolmesta itämaisesta kuninkaasta. Keskiajalla legendalla on ollut merkitystä erityisesti Saksassa, jossa syntyivät ensimmäiset laulunäytelmät aiheesta. Sieltä tarinan muunnelmat kulkeutuivat Ruotsin kautta Suomeen. Oulusta ensimmäinen kirjallinen merkintä tiernapoikaesityksestä on vuodelta 1873. Vielä nykyäänkin tiernapoikaryhmät kiertävät joulun alla esiintymässä Oulun ravintoloissa ja kahviloissa.

As. Oy Oulun Alppitähti on yksi Skanskan kerrostalokohteista, jotka muodostavat Oulun Uuden Alppilan kaupunkikortteliston. Alueelle on ennen Alppitähteä valmistunut jo neljä osin 4- ja osin 8-kerroksista taloa. Alppitähdessä on on 55 kotia, jotka ovat muuttovalmiita kesäkuussa 2009.

Skanska Kodit Oy on osa Skanskan pohjoismaista asuntoprojektikehitysyksikköä. Liiketoimintayksikköön kuuluvat yhtiöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhtiöt kehittävät, suunnittelevat ja rakennuttavat asunto- ja aluerakennushankkeita, ja tarjonta kattaa sekä kerrostalot, rivitalot että pientalot. Skanska Kodit Oy:n toiminta-alueet ovat Suomi ja Viro.

Lisätietoja:

Skanska Kodit Oy, myyntipäällikkö Maarit Nevalainen, Contact, puh. 020 719 5263

TaM Heidi Ettanen, Contact, puh. 050 599 3674

Skanska Oy, tiedottaja Liisa Salmela, Contact, puh. 020 719 2201