c

Arabian Parkki on Vuoden katto 2004

Lehdistötiedotteet 1.11.2004 9.34 CET

Kattoliitto on palkinnut Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Skanskan ja Palmbergin rakentaman pysäköintilaitos Arabian Parkin Vuoden kattona 2004. Tunnustus ei kohdistu vain itse kattoon, vaan pysäköintilaitoksen koko vedeneristysratkaisuun.

Kilpailun valintakomitean mukaan Arabian Parkin suurimmat vahvuudet ovat, että katto sopii erinomaisesti moderniin kaupunkikuvaan vaativassa ympäristössä, perinteinen parkkitalo-ajattelu on kumottu kaivamalla laitos maan sisään ja jopa suurelta osaltaan meren pinnan ala-puolelle, tavassa hyödyntää maanalaisten rakenteiden päällä oleva kansi julkisena kaupunkitilana sekä kohteen erittäin vaativa tekninen toteutus, jossa vesieristyksen merkitys korostuu.

Arabian Parkin katto on katuaukiona tärkeä osa Arabianrannan keskeistä julkista katu- ja aukiotilasarjaa. Toritaso, portaat ja lasitorni toimivat päätteenä rannasta alkavalle puistomaiselle akselille, jonka muina osina toimivat Kaj Frankin katu ja -aukio. Portailta ja ylemmältä toritasolta avautuu näkymä luonnonkauniille Vanhankaupungin selälle. Pysäköintilaitoksen sijoittaminen maan sisään on esimerkki nykyaikaisesta monimuotoisesta kaupunkikuvallisesta ajattelusta, jossa autojen olemassaolo hyväksytään, mutta niiden ei anneta hallita maisemaa. Kaupunkikuvallisesti Arabianrannan kehittyvä asuin- ja liikealue, johon liittyy alueella edelleen toimivaa teollisuutta, on haastava kohde, sillä kanta-kaupungin läheisyyden, olemassa olevan rakennuskannan, luonnon ja uusien kohteiden yhdistäminen toimivaksi kokonaisuudeksi vaatii kaikkien osa-alueiden tasapuolista huomioimista. Tunnustuspalkinnon Arabian Parkin suunnittelusta ja toteutuksesta saavat seuraavat tahot: - rakennuksen omistaja: Kiinteistö Oy Arabian Parkki - arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy / Jussi Murole ja Juha Pajakoski - rakennesuunnittelija: JP-Kakko Oy / Risto Levanto - pääurakoitsija: TYL Arabia (Skanska Oy:n ja Oy Alfred A. Palmberg Ab:n työyhteenliittymä) - kattourakoitsijat: Parma Oy (runkourakka) ja Lemminkäinen Oyj (kivi- ja vesieristysurakka)

Kattoliitto ry järjestää vuosittain Vuoden Katto -kilpailun. Se on kaikille avoin kilpailu, jonka tarkoituksena on edistää hyvää kattorakentamista, korostaa kattojen ja vedeneristysten merkitystä sekä lisätä alan arvostusta. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Kilpailun tuomaristo koostuu alan järjestöjen ja Rakennuslehden nimeämistä henkilöistä. Tuomariston kokoonpanolla on haluttu laaja-alaisuutta kilpailuun ilmoitettujen kohteiden tarkasteluun, sekä osoittaa, että onnistunut rakentaminen vaatii monen tahon yhteistoimintaa.

Skanskan kohde on valittu Vuoden katoksi kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 2001 valittiin korjausrakentamiskohde Launeen kirkko Lahdessa ja vuonna 2000 Scandic Hotel Simonkenttä Helsingin Kampissa.