c

Matkailu- ja elämyskeskus LUMI -hanke etenee

Lehdistötiedotteet 8.4.2008 12.00 CET

"

Rovaniemen kaupunki valitsi Skanskan toteuttamaan matkailu- ja elämyskokonaisuutta Kemijoen rantaan Rovaniemellä. Skanska Talonrakennus Oy:n ehdotus LUMI on monipuolinen noin 30.400 kerrosneliömetrin kokonaisuus, jonka keskeisenä osana on Osuuskauppa Arinan operoima 15-kerroksinen hotelli. LUMI-hankkeen kokonaiskustannusarvio on 90–100 miljoonaa euroa.

Rovaniemen kaupungin keskeisinä hanke-ehdotusten valintakriteereinä olivat liiketoimintakonsepti sekä kaupunkikuvalliset ja arkkitehtoniset näkökulmat. Kaupungin tekninen lautakunta on hyväksynyt asemakaavan ja yleiskaavan muuttamisen. Kaupunginhallitus on asettanut alueella käynnistyvää asemakaavoitusta ja hankesuunnittelua varten ohjausryhmän. Kaavoituksen ja hankesuunnittelun tavoitteena on luoda matkailu- ja elämyskokonaisuus, joka täyttää hankkeelle asetetut taloudelliset reunaehdot ja saavuttaa rovaniemeläisten hyväksynnän.

Oululaisen Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Ky:n laatimassa LUMI-ehdotuksessa matkailu- ja elämyskeskukseen on suunniteltu 250–300 hotellihuonetta, kongressitiloja, elokuvateatterikeskus, lasten seikkailupuisto, viihdekylpylä, hyvinvointi- ja kuntokeskus, loma-huoneistoja, ravintoloita ja kahviloita.

""Kemijoen rannalle istutettu veistoksellinen LUMI, taustanaan jylhä Ounasvaara, yhdistää arkkitehtuurillaan urbaanin elämyskeskuksen Lapin erämaaluonnon mystiikkaan"", kertoo arkkitehti Juha Paldanius.

""Lumivalkeat, lasipinnoilla toisiinsa liittyvät rakennukset, ovat kuin pohjoisen tsaanat (= kääpä saameksi), kodat ja palsat. Kun LUMI hohtaa yöttömässä yössä ja valaistuna kaamoksen keskellä, se muodostaa Jätkänkynttilä-sillan kanssa vaikuttavan valotaideteoksen.""

""Hoikka torni vie vähän maatilaa ja istuu maisemaan hyvin. Se tarjoaa vieraalleen ainutkertaisen näkymän vaara- ja jokimaisemaan. Matalan lasipaviljongin palvelut ovat kaupunkilaisten helposti tavoitettavissa.""

Rovaniemen kaupunki haki Kemijoen rantaan aluerakentamisen toteuttajaa tavoitteenaan saada hyvin toteutettu matkailupalvelujen alue kaupungin paraatipaikalle. Alue on kooltaan noin 4,5 hehtaaria.

""Suunnitelman lähtökohtana oli luoda Rovaniemelle kansainvälisesti vetovoimainen matkailu- ja elämyskokonaisuus, joka toimisi kaupungin matkailun kärkituotteena"", toteaa aluejohtaja Sakari Jämsä Skanskasta.

”S-ryhmä ja Osuuskauppa Arina kehittävät asiakasomistajien tarpeisiin palveluja ja etuja useilla liiketoiminta-alueilla, myös Rovaniemen matkailu- ja ravitsemiskaupassa. S-ryhmän konseptiosaaminen vastaa myös kansainvälisten liike- ja vapaa-ajan matkailijoiden vaatimuksiin”, täydentää toimialajohtaja Ulla Peltoniemi Osuuskauppa Arinasta. Kaavoituksen ja suunnittelun lopputuloksena toteutettavan hankkeen arvioidaan työllistävän rakennusaikana noin 350 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan koko matkailu- ja elämyskeskus LUMI tarjoaa välittömiä työpaikkoja sesonkien mukaan vaihdellen yhteensä 170-250.

Skanska on rakentanut Rovaniemelle mm. vuonna 2007 valmistuneen Kauppakeskus Revontulen, jonka toimisto-osa on parhaillaan rakenteilla. Skanska on Rovaniemen suurin asuntorakentaja.

Osuuskauppa Arina on viimeisen parin vuoden aikana investoinut Rovaniemellä voimakkaasti sekä marketkaupan, erikoisliikekaupan, polttonestekaupan että matkailu- ja ravitsemiskaupankin palveluihin.

Osuuskauppa Arina ja Skanska ovat aikaisemmin tehneet yhteistyötä useissa uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa Oulun ja Lapin lääneissä.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy Aluejohtaja Contact, puh. 020 719 5245 Tulosyksikön johtaja Contact, 020 719 4018

Osuuskauppa Arina toimialajohtaja Contact, p. 0500 516 855

Skanska Oy, tiedottaja Heli Niemi, Contact, puh. 020 719 2384

"