c

Adjutantti – ekotehokkuus asukkaan käsissä

Lehdistötiedotteet 12.10.2012 8.20 CET

As. Oy Espoon Adjutantin komentoketjun huipulla on hyvin informoitu asukas. Edistyksellinen järjestelmä varmistaa, että ympäristövastuulliset valinnat ovat helposti talon asukkaiden ulottuvilla.

Aurinkopaneelit

Skanskan toteuttamassa kerrostalossa lähes reaaliaikainen energian-, veden- ja lämmönkulutuksen seurantamahdollisuus antaa asukkaalle helpon tilaisuuden vaikuttaa omaan kulutukseensa. Jo yhden asteen lämpötilan pudotuksella voidaan saavuttaa viiden prosentin säästö.

Espoon Adjutantti on osa Skanskan, Fortumin ja ABB:n kaupunkiasumisen konseptia. Sustainable Urban Living -konsepti tähtää tulevaisuudessa asumiseen, jossa talojen nettoenergiankulutus on hyvin vähäistä tai jopa nolla. Skanskan hankekehitysjohtajan Satu Ryynäsen mielestä Espoon Adjutantissa yritysten yhteistyöllä saavutetaan energiatehokkuuden saralla enemmän kuin yksinään.

Palvellaan asukasta ja ympäristöä

Ryynänen kertoo, että lähes reaaliaikainen mittausjärjestelmä ja monipuolinen asiakasportaali ovat täysin uusia asioita kerrostaloissa Suomessa. Adjutantin kokonaisuus on yhdistelmä asumisviihtyisyyttä, energiatehokkuutta ja tyylikkään vaativaa arkkitehtuuria. ”Tulevaisuuden tavoite on nollaenergiarakentaminen. Adjutantin paikallinen energiantuotanto on merkittävä askel tähän suuntaan”, Ryynänen sanoo.

Mutta kun puhutaan tulevaisuuden kaupunkiasumisen mahdollisuuksien etsinnästä, on kyse aina kokonaisuudesta ja suhteesta asumisympäristöön — siitä miten ihminen kaupungissaan elää.

”Keräämme kokemuksia esimerkiksi yhteisen sähköauton käytöstä. Voisiko se jollakin alueella olla osa asumista? Jos kakkosautoja ei tarvittaisi, säästyisi rutkasti parkkitilaa, joka taasen nostaa asuntojen hintoja”, Ryynänen arvioi.

Aurinkopaneeleista energiaa talon käyttöön

Adjutantti kuluttaa energiaa selvästi vähemmän kuin suomalaiset määräykset vaativat. Adjutantti alittaa 83 kWh/m2 kulutuksellaan A-energialuokan vaatimukset. Rakennus ikkunoineen on normaalia tiiviimpi.

Adjutantissa on monia energiaa säästäviä ratkaisuja. Talossa toimiva KONE:en hissi hyödyntää jarrutusenergiaa ja kuluttaa 50 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteiset hissit. Energiaa säästetään kytkemällä hissin valaistus ja moottorinohjaus pois päältä, kun hissi ei ole käytössä.

Talo myös tuottaa itse energiaa talon katolla sijaitsevien, 136 neliömetriä kattavien aurinkopaneelien avulla. Aurinkosähköä käytetään muun muassa talon porraskäytävien valaistukseen ja asukkaiden yhteiskäytössä olevan sähköauton lataamiseen. Sekä kesä- että heinäkuussa aurinkopaneelit tuottivat energiaa 2 600 kWh. Tämä määrä vastaa normaalin varustetason kerrostaloasunnon (75 m², 3 asukasta) vuosittaista sähkönkulutusta (n. 2 550 kWh[1]).  


[1]Adato Energia: Kotitalouksien sähkönkäyttö 2006 -raportti, http://www.adato.fi/portals/2/attachments/Adato/Kotitalouksien_sahkonkaytto_2006_raportti.pdf