c

Muistisairaiden tarpeet näkyvät Skanskan rakentaman Kontulan vanhustenkeskuksen yksityiskohdissa

Lehdistötiedotteet 17.9.2009 10.00 CET

Helsingin Kontulaan on valmistunut vanhustenkeskus, jonka suunnittelussa ja rakentamisessa on hyödynnetty uusin muistisairaiden hoitamiseen ja vanhuspalveluiden tuottamiseen liittyvä tieto. Rakennushanke käynnistyi, kun Kontulan vanhan vanhustenkeskuksen todettiin olevan rakenteellisesti liian vanhanaikainen korjattavaksi. Nyt käyttöön otettavassa noin 18 500 bruttoneliömetrin uudisrakennuksessa on mm. 50 asuntopaikkaa enemmän kuin vanhassa.

Vanhustenkeskuksen asuintilat ovat 13 huoneen suurikokoisiksi kodeiksi suunnitelluissa huoneistoissa. Tunnelmaan on pyritty luomaan kodinomaisuutta esimerkiksi keittiöiden ja muiden yhteistilojen, saunojen ja 1900-luvun eri vuosikymmeniltä poimittujen tapettien avulla. Lisäksi talossa on Helsingin Taidemuseon määrärahalla hankittua taidetta. Asuintiloissa pintojen sävytys ja materiaalit on valittu helpottamaan muistisairaiden tilan ja ympäristön hahmottamista.

Kodinomaisuutta luovat myös suuret lasitetut parvekkeet, joiden molemmista päistä on kulkuyhteys huoneiston yhteistiloihin. Monipuolinen piha kytkeytyy palvelukeskukseen ja vanhustenkeskuksen asuntoihin. Piha on päällystetty materiaalilla, joka ei ole liukas ja näin ehkäisee kaatumisia.

Rakennushanke on saanut innovaatiorahaa vanhusväestön hoitoa tukevan tekniikan hyödyntämiseen. Uudessa vanhustenkeskuksessa on tunnistavat matot, joilla seurataan muistisairaiden liikkumista yöaikaan. Jokaisessa asuinhuoneessa on hoitajien kutsulaitteisto. Ovilukkojen sormenjälkitunnistus lisää turvallisuutta. Kiinteistön seka- ja biojätteet menevät omiin kontteihinsa samaa alipaineistettua jätteenkuljetusputkistoa pitkin. Asuintiloissa viihtyisyyttä lisäävät jäähdytys ja epäsuora valaistus.

Rakentamisessa on hyödynnetty myös Kontulassa tehtyä asuinhuoneiden hygieniatilan mitoitusmallia. Mukana hankkeessa olivat mm. vanhustenkeskuksen fysioterapeutit ja TKK:n Arkkitehtuurin laitoksen yhteydessä toimivan Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan ja rakentamisen instituutti Sotera. Työn pohjalta Väinö Korpinen Oy kehitti uuden kalustesarjan, jota on käytetty Kontulan uudessa vanhustenkeskuksessa.

Helsingin kaupunki päätti toteuttaa Kontulan uuden vanhustenkeskuksen Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat -yhtiön kautta. Hankkeen verolliset rakennuskustannukset olivat 45,4 miljoonaa euroa. Hankkeeseen ei käytetty kaupungin budjettivaroja, vaan se rahoitettiin pankkilainoin. Kaupungin omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ei tavoittele toiminnallaan voittoa yksityissektorin tapaan.

Kohteen rakennuttamistehtävistä on vastannut HKR-Rakennuttaja, pääsuunnittelijana oli Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula ja pääurakoitsijana Skanska.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2008 oli yli 1 miljardi euroa ja henkilöstön määrä noin 2 900.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Skanskan palveluksessa on noin 58 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2008 oli lähes 15 miljardia euroa.

Lisätietoja:

Helsingin Toimitilat, toimitusjohtaja Raino Antikainen, puh. 040 547 2466

Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula, arkkitehti Laura Mattila, puh. (09) 7744 5017

HKR-Rakennuttaja, toimistopäällikkö Sakari Heikkinen, puh. 050 354 3085

Skanska Talonrakennus Oy, projektipäällikkö Jarkko Muurimäki, puh. 040 576 8950

Skanska Oy, tiedottaja Liisa Salmela, Contact, puh. 020 719 2201

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä: Jarkko Muurimäki, Toimialajohtaja