c

Skanskan ekotehokas Espoon Adjutantti harjakorkeudessa

Lehdistötiedotteet 21.9.2011 8.39 CET

– Asukkaiden sähköautoksi valittiin Citroen C-Zero ja yhteistyökumppaniksi City Car Club

Espoon Leppävaaraan on rakenteilla As. Oy Espoon Adjutantti – uuden ajan energiapihi kerrostalo, joka myös tuottaa energiaa.  Nyt kahdeksankerroksinen Adjutantti on saavuttanut harjakorkeutensa, ja sen harjannostajaisia vietetään keskiviikkona 21.9. Asunnot valmistuvat keväällä 2012. Talon on suunnitellut arkkitehti SAFA Timo Vormala.

Espoon Leppävaaraan on rakenteilla As. Oy Espoon Adjutantti – uuden ajan energiapihi kerrostalo, joka myös tuottaa energiaa.  Nyt kahdeksankerroksinen Adjutantti on saavuttanut harjakorkeutensa, ja sen harjannostajaisia vietetään keskiviikkona 21.9. Asunnot valmistuvat keväällä 2012. Talon on suunnitellut arkkitehti SAFA Timo Vormala.

Adjutantti on osa Skanskan, Fortumin ja ABB:n uutta kaupunkiasumisen konseptia. Sustainable Urban Living -konsepti tähtää tulevaisuudessa asumiseen, jossa talojen nettoenergiankulutus on hyvin vähäistä tai jopa olematonta. Adjutantti tuottaa itse energiaa talon katolla olevien aurinkopaneelien avulla. Aurinkosähköä käytetään muun muassa talon porraskäytävien valaistukseen, ilmanvaihtoon ja sähköauton lataamiseen. ABB:n KNX-taloautomaatioratkaisut edistävät asujien energiansäästöä. KNX-taloautomaatiojärjestelmän tuottamaa mittaustietoa voi seurata asuntokohtaisesti. Taloon tulee KONEn hissi, joka kuluttaa merkittävästi vähemmän sähköä kuin perinteiset asuintaloissa käytettävät hissit.
Yhtenä esimerkkinä uusista ratkaisuista on sähköauto, jonka Skanska ja Fortum tarjoavat asukkaiden käyttöön vuodeksi talon valmistuttua.   Ensimmäisen vuoden jälkeen asunto-osakeyhtiö voi halutessaan jatkaa sopimusta. Autoksi on valittu Citroen C-Zero sähköauto ja varausjärjestelmää hallinnoimaan yhteistyökumppaniksi City Car Club.
”Haluamme kannustaa asukkaita myös omien sähköautojen hankintaan. Adjutanttiin tulee tätä varten neljä sähköautojen latauspistettä. Asumisessa arjen ekoteot voivat olla monenlaisia, sähköauton käyttö on yksi valinta, johon luomme Adjutantissa edellytyksiä”, kertoo Skanska Kotien projektipäällikkö Satu Ryynänen
Adjutantin autoksi valittu Citroen C-Zero voidaan ladata kaikista ylivirtasuojatuista ja 16 amperin sulakkeella varustetuista pistokkeista, kuten esimerkiksi lohkolämmittimiin käytettävistä tolpista.
Auto soveltuu hyvin esimerkiksi kauppareissuille ja ajoon lähiympäristössä. Yhdellä latauksella auto kulkee noin 150 kilometriä. Asukkaat voivat varata auton omaan käyttöönsä netistä City Car Clubin varausjärjestelmän kautta. Lähin sähköautojen latauspiste talon ulkopuolella löytyy Kauppakeskus Sellosta, jonne matkaa Adjutantista on alle kilometri.
”Yhteiskäyttö mahdollistaa satunnaisen autonkäytön autottomille sekä vähentää talouksien tarvetta hankkia kakkosautoja. Yhteistyö Skanskan ja Fortumin kanssa Adjutantin hankkeessa on hyvä esimerkki siitä, miten ympäristövastuullisuutta voidaan toteuttaa suunniteltaessa uusia asuinalueita”, sanoo City Car Clubin toimitusjohtaja Sami Astala. ”City Car Club aloitti autojen yhteiskäytön Helsingissä keväällä 2000. Tällä hetkellä autoja on saatavilla jo yli sadassa paikassa eri puolilla pääkaupunkiseutua.”
”Fortum tukee ympäristövastuulliseen autoiluun siirtymistä tutkimalla ja testaamalla eri sähköauton latausasematyyppejä sekä tunnistus- ja maksamisratkaisuja. Lisäksi Fortum on tuonut markkinoille uuden Charge & Drive -konseptin, joka tarjoaa sähköautojen latauspalveluita yrityksille ja kunnille. Fortum Charge & Drive on avaimet käteen -ratkaisu, jossa Fortum huolehtii asiakkaansa latauspisteen asentamisesta, sähköstä, ylläpidosta ja häiriöpalvelusta. Espoossa sähköautoa voi ladata myös julkisilla latausasemilla, jotka sijaitsevat kauppakeskus Sellossa ja Kaupinkallion paikoitushallissa", Fortumin tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Maarit Pihlajaniemi sanoo.