c

Skanska mukaan kehittämään Puuvillan kauppakeskusta Poriin

Lehdistötiedotteet 3.6.2010 11.00 CET

Skanska sekä kiinteistösijoitusyhtiö Renor Oy ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat sopineet yhteistyöstä Puuvillan kauppakeskuksen kehittämiseksi.

Porin keskustassa sijaitseva Puuvilla laajenee. Alueelle on suunnitteilla kauppakeskus, johon tulee vuokrattavaa liiketilaa 37 000 neliötä. Lisäksi suunnitellaan hotellia, joka käsittää noin 4 000 neliötä, sekä toimistotilaa noin 14 000 neliön verran. Pysäköintipaikkoja tulee 2 700.

”Tarkoitus on, että rakentaminen päästäisiin aloittamaan loppuvuodesta 2010. Siinä tapauksessa Puuvillan kauppakeskus voitaisiin avata maaliskuussa 2013. Rakennushanke työllistäisi noin 350 henkeä”, kertoo aluejohtaja Jari Pölönen Skanskasta.

”Puuvillan kauppakeskuksessa on tavoitteena oma paikallinen hiilidioksidipäästötön energiatuotanto. Pyrimme hyödyntämään maalämpöä sekä kallio- ja jokilämpöä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuissa”, sanoo kiinteistökehitysjohtaja Jarkko Leinonen Renorista. ”Kauppakeskus sijaitsee kävelymatkan päässä Porin torilta, mikä myös lisää ympäristötehokkuutta, kun autoilun tarve vähenee.”

"Puuvillan kehittäminen on merkittävä hanke myös Ilmariselle. Ympäristötehokkaan energiantuotannon lisäksi Puuvillan kehittäminen jo sinänsä noudattaa kestävän kehityksen periaatteita, koska keskus sijaitsee olemassa olevassa kaupunkirakenteessa. Uusien liiketilojen myötä Puuvilla rakentuu entistä houkuttelevammaksi kokonaisuudeksi – porilaisten olohuoneeksi", toteaa kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen Ilmariselta.

Puuvillan alue sijaitsee Porissa Isosannan kaupunginosassa Kokemäenjoen rannassa Porin sillan vieressä. Alueen rakennukset muodostavat valtakunnallisesti arvokkaan kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden.

Vuosina 1898–1974 alueella toimi Porin Puuvilla Osakeyhtiö. Porin Puuvilla oli kaupungin suurin työnantaja, joka lähes 100 vuoden ajan antoi toimeentulon kaupunkilaisille. Nykyisin Puuvillasta on muodostunut Satakunnan suurin yrityskeskus, jossa toimii yli 80 yritystä ja organisaatiota.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2009 oli noin 800 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2500.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Maailmanlaajuisen ympäristöosaamisensa perusteella Skanskan tavoitteena on olla asiakkaiden ensimmäinen valinta ympäristötehokkaassa rakentamisessa. Skanskan palveluksessa on noin 53 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2009 oli lähes 13 miljardia euroa.

Renor Oy on luova suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa, kehittää ja vuokraa toimitiloja, joissa asiakkaat menestyvät ja viihtyvät. Renor omistaa useita suuria, entisiä teollisuuskiinteistöjä, joita se kehittää uuteen käyttöön. Renorin kiinteistöomaisuuden markkina-arvo on noin 152 milj. euroa, vuokrattavaa pinta-alaa on noin 370 000 neliömetriä ja käyttämätöntä rakennusoikeutta noin 365 000 neliömetriä.

Ilmarinen on työeläkevakuuttamiseen erikoistunut keskinäinen eläkevakuutusyhtiö, jonka vastuulla on yli 800 000 henkilön eläketurva. Yhtiön kiinteistösijoitusomaisuuden arvo on noin 2,6 miljardia euroa, ja sen laajuus on noin 993 000 neliömetriä. Ilmarisen kiinteistösijoituksiin kuuluu reilut 4 500 asuntoa ja noin 75 liike-, toimisto-, varasto- ja muuta kiinteistöä. Merkittävä osa yhtiön kiinteistöistä sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja muiden kasvukeskusten keskeisillä paikoilla.