c

E18 Muurla–Lohja-moottoritiehanke etenee hyvässä vauhdissa

Lehdistötiedotteet 19.10.2006 9.50 CET

E18-moottoritien rakentaminen Muurlan ja Lohjan välillä on edennyt hyvin ja aikataulussa. Työt ovat käynnissä koko tielinjalla Muurlasta Lohjaan, ja hankkeella työskentelee jo lähes 700 työntekijää.

Tällä hetkellä työmaalla siirretään päivittäin noin 50 000 tonnia kivi- ja maa-ainesta, mikä tarkoittaa noin 2 500 kuorma-autolastia. Suurin osa kivi- ja maa-aineksesta käytetään tien rakentamiseen ja maisemointiin.

Moottoritietä rakennetaan yhteensä noin 51 kilometriä. Tieosuudelle tulee 76 siltaa ja 7 moottoritietunnelia. Tunneleiden yhteispituus on 5,2 kilometriä. Yksi tunneleista, Karnaisten tunneli, on valmistuessaan Suomen pisin maantietunneli, pituudeltaan 2,2 kilometriä. Tällä hetkellä seitsemästä kaksoistunnelista kolme on louhittu läpi: Hepomäen tunneli Muurlassa, Lakiamäen tunneli Perttelissä ja Lehmihaan tunneli Lohjalla. Kaikkien tunneleiden osalta louhintojen valmiusaste on noin 40 %. Maa- ja kalliomassoja on siirretty noin 6 milj. m3. Siltoja on rakenteilla 34, joista 19 sillan kannet on valettu.

Liikenteelle tie avataan marraskuussa 2008, jonka jälkeen koko tieosuus Turun ja Helsingin välillä on moottoritietä.

Moottoritie toteutetaan julkisen ja yksityisen sektorin välisenä elinkaarisopimuksena, jossa Tiehallinto ostaa toteuttajalta, Tieyhtiö Ykköstie Oy:ltä, tien suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon vuoteen 2029 asti. Tieyhtiö Ykköstie Oy vastaa hankkeen rakentamisen ja kunnossapidon rahoituksesta. Tien valmistuttua Tiehallinto maksaa tieyhtiölle palvelumaksua 21 vuoden ajan. Tieyhtiö Ykköstie Oy on tehnyt suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa koskevat sopimukset Skanska Tekra Oy:n ja Lemcon Oy:n kanssa, jotka muodostavat hankkeen toteuttavan Työyhteenliittymän E18 (TYL E18).

Elinkaarimalli nopeuttaa merkittävästi tien toteuttamista ja kannustaa laadukkuuteen sekä tehokkaampiin toimintatapoihin. Sopimuksen kokonaisarvo on 638 milj. euroa, josta rakentamisen osuus on 299 milj. euroa.

18.10. vietettiin E18-hankkeen tunnelitervajaisia. Aikoinaan tunnelin louhintatöiden valmistuttua kutsuttiin väkeä koolle levittämään tervaa tunnelin pohjalle vedeneristeeksi ja juhlimaan valmistunutta työtä. Perinne on säilynyt nykypäiviin asti. Tunnelitervajaisiin kokoontuvat hankkeessa mukana olevat juhlistamaan tunnelin louhinnan valmistumista. Juhlapaikkana on Lakiamäen tunneli, joka on ensimmäinen hankkeella läpilouhittu tunneli.

Lisätietoja: Tiehallinto Projektivastaava Juha Sillanpää, puh. 0400 821 593 Tieyhtiö Ykköstie Oy Toimitusjohtaja Tom Schmidt, puh. 0400 449 656 Työyhteenliittymä E18 tiedottaja Jenni Virtanen, puh. 040 831 1289

www.tiehallinto.fi/e18