c

Skanska mukana kehittämässä Kotkan Hovisaarta ja Vantaan Leinelää Europan 9 -arkkitehtikilpailun ehdotusten perusteella

Lehdistötiedotteet 24.1.2008 15.42 CET

"Tammikuussa ratkenneen Europan 9 -arkkitehtikilpailun suunniteltavien alueiden joukossa olivat muiden muassa Kotkan Hovisaari sekä Vantaan Leinelän keskustakortteli.

Nuorille eurooppalaisille arkkitehdeille suunnatun kilpailun paras ehdotus Kotkan Hovisaaressa oli italialaisten Matteo Rosettin laatima suunnitelma, jonka toteuttamiskelpoisuutta Kotkan kaupunki ja Skanska tutkivat kevään aikana. Hovisaaren alue on Kotkan kaupungin omistamaa, ja kaupunki on valinnut Skanskan kumppanikseen sitä kehittämään.

""Hovisaareen suunnitellaan marinaa eli huvivenesatamaa, jossa olisi myös erilaisia ravintola- ja vapaa-ajan palveluja. Alueelle aiotaan rakentaa noin 250–300 asuntoa, mikä tarkoittaa noin 15 000–20 000 kerrosneliömetrin verran rakennettavaa tilaa"", kertoo hankekehitysjohtaja Panu Sivula Skanska Kodeista. Suunnitelmiin kuuluu myös kelluvia asuntoja, joita kehittää Marina Housing Oy.

Leinelästä kasvaa uusi kaupunginosa

Vantaan Leinelän keskustakorttelia koskeneista suunnitelmista kilpailussa lunastettiin kaksi: toinen oli espanjalaisen Antti Laihon laatima.

Leinelän keskustakortteli on osa Leinelän tulevaa, noin 2 600 asukkaan kaupunginosaa, jonka asemakaavan ennakoidaan valmistuvan vuoden 2008 aikana. Rakentaminen voisi siten alkaa vuonna 2009. Keskustakorttelin rakentaminen ajoittuisi vuosille 2011–2013. Alueelle tulee olemaan hyvät yhteydet, sillä se sijaitsee vastikään valmistuneen Koivukylänväylän ja tulevan Kehäradan varrella. Leinelässä Vantaan kaupunki valitsi kilpailun avulla kumppaneikseen Skanskan ja neljä muuta asuntoprojektikehittäjää kaupunginosaa suunnittelemaan ja toteuttamaan. Kumppanit ovat perustaneet tarkoitusta varten kehitysyhtiön, jossa ne ovat osakkaina tasavahvoin osuuksin. ""Osakkailla on etuosto-oikeus Leinelän Europan-kilpailussa mukana olleen korttelin tontteihin. Leinelän yhteensä noin 100 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeus jaetaan osakkaiden kesken asemakaavan vahvistumiseen mennessä"", sanoo hankekehitysjohtaja Pekka Sokka Skanska Kodeista.

Yhdeksäs Europan-kilpailu keskittyi kaupunkien olemukseen

Europan-kilpailun teemana oli tänä vuonna kestävä kaupunkikehitys, eurooppalainen urbanismi ja uudet julkiset kaupunkitilat. Koko Europan 9 -kilpailuun jätettiin yhteensä 1 720 ehdotusta 73 eri kaupunkiin ympäri Eurooppaa. Suomen kohteet keräsivät yhteensä 65 ehdotusta, joista 26 liittyi Kotkan Hovisaareen ja 16 Vantaan Leinelän keskustaan.

Skanska on jo lähes kymmenen vuoden ajan ollut tukemassa Europan-kilpailuja. Edellisessä Europan 8 -kilpailussa oli suunnittelukohteena Kuopion Saaristokaupungin alueeseen kuuluva Lehtoniemi, jonka kehittämisessä Skanska on mukana. Ensimmäisen kerran Skanska osallistui Europan -kilpailun tukemiseen vuosina 1999–2001, jolloin yksi kilpailun suunnittelukohteista oli Jyväskylän Ainolan alueella. Skanska on sittemmin toteuttanut Ainolaan asuntokohteita.

Suomessa Europan-kilpailuorganisaatiota edustaa itsenäisenä kansallisena osana Europan Suomi Finland (ESF)-rahasto, jonka on perustanut Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry vuonna 1995. Rahasto järjestää Europan-kilpailuja Suomessa kilpailuun osallistuvien maiden ja Europan-organisaation yhteistyösopimuksen mukaisesti. ESF:n asiakkaita ovat lukuisten kaupunkien lisäksi olleet Skanska ja VVO Rakennuttaja Oy.

Skanska Kodit Oy on osa Skanskan pohjoismaista asuntoprojektikehitysyksikköä. Liiketoimintayksikköön kuuluvat yhtiöt Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhtiöt kehittävät, suunnittelevat ja rakennuttavat asunto- ja aluerakennushankkeita, ja tarjonta kattaa sekä kerrostalot, rivitalot että pientalot. Skanska Kodit Oy:n toiminta-alueet ovat Suomi ja Viro.

Lisätietoja:

Skanska Kodit Oy, hankekehitysjohtaja Contact, puh. 020 719 5323

Skanska Kodit Oy, hankekehitysjohtaja Contact, puh. 020 719 2352

Skanska Oy, tiedottaja Contact, puh. 020 719 2201

www.europan.fi

www.europan-europe.com

"