c

Korkein hallinto-oikeus antoi päätöksen asfalttikartellijutussa

Lehdistötiedotteet 29.9.2009 0.00 CET

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tänään antanut päätöksen asfalttikartellijutussa. KHO langetti kilpailunrikkomismaksuja kaikkiaan seitsemälle asfalttialan yritykselle. Skanska Asfaltti Oy:lle KHO määräsi 4,5 miljoonan euron suuruisen seuraamusmaksun. Markkinaoikeuden määräämä seuraamusmaksu oli 1,4 miljoonaa euroa, kun Kilpailuvirasto vaati 11 miljoonaa.

KHO:n ratkaisun mukaan Suomessa oli vuosina 1994–2002 valtakunnallinen asfalttialan kartelli, jossa Skanska Asfaltti Oy tai sen edeltäjäyritykset olivat osallisina.

"Skanskan osalta lainvastainen toiminta alkoi itsenäisissä, alueellisissa yrityksissä, jotka Skanska myöhemmin osti. KHO on nyt tulkinnut, että kilpailunrajoittaminen valitettavasti jatkui myös sen jälkeen, kun Skanska tuli näiden yritysten omistajaksi. KHO:n päätöksen mukaan Skanska vastaa liiketoiminnan jatkajana myös aikaisempien omistajien ja johdon toimista", Skanska Oy:n lakiasioista vastaava varatoimitusjohtaja Jari Lanki toteaa.

Skanska sanoutuu selkeästi irti kaikista kielletyn ja laittoman toiminnan muodoista. "Meillä on nollatoleranssi muun muassa kilpailunrikkomusasioissa. Skanska on sitoutunut toimimaan korkeiden eettisten periaatteiden ja voimassa olevien lakien mukaisesti. Otimme vuonna 2002 käyttöön maailmanlaajuisesti eettisen ohjeiston, ja painotamme ohjeiden tärkeyttä jatkuvasti myös henkilöstömme perehdyttämisen yhteydessä. Tänä vuonna uusittu käytäntömme tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jokainen skanskalainen osallistuu eettisiä ohjeitamme koskevaan koulutukseen vähintään kahden vuoden välein", selventää Jari Lanki.

Lisätietoja:

Skanska Oy, varatoimitusjohtaja Jari Lanki, Contact, puh. 0400 422 443

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Merja Vuoripuro, Contact, puh. (09) 6152 2426