c

Skanska toteuttamaan City-Centerin liikekorttelin rakennustöitä Helsingissä

Lehdistötiedotteet 17.12.2009 0.00 CET

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda Oyj kehittää Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan City-Centerin liikekortteliin uudenlaisen toimisto- ja kauppakeskuksen. Makkaratalona tunnetun kiinteistön kehittäminen etenee vaiheittain, ja nyt rakennustyöt ovat edenneet maanpäällisiin kerroksiin. Tämän vaiheen pääurakoitsijaksi on valittu Skanska. Urakkasumma on yli 14 miljoonaa euroa.

Skanskan urakkaan kuuluvat toimistotalon rakennustyöt korttelin sisäpihalla. Uusia liiketiloja rakennetaan liikekorttelin ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen sekä pysäköintikannen tilalle kolmanteen kerrokseen.

Skanska aloitti kesäkuussa kohteen aikaisemman vaiheen, joka käsittää seitsemänkerroksisen porras- ja tekniikkakuilun sekä kahdeksankerroksisen yhteiskäyttökuilun. Kuilut palvelevat maanalaisten tilojen toimintaa.

"Olemme iloisia, että Sponda luotti osaamiseemme ja valitsi Skanskan tämän näkyvän ja vaativan energiatehokkuutta korostavan korjaushankkeen pääurakoitsijaksi. Näemme tämäntyyppiset korjaushankkeet kasvavana alana", toteaa aluejohtaja Timo Reiniluoto Skanskasta.

Kehityshankkeen myötä City-Centerin vuokrattava pinta-ala kasvaa nykyisestä 41 000 neliöstä 55 000 neliöön.

Myöhemmissä rakennusvaiheissa, jotka eivät kuulu nyt sovittuun urakkaan, nykyiset, toisessa kellarikerroksessa sijaitsevat huoltotilat muutetaan liiketiloiksi ja Keskuskadun puoleinen julkisivu uusitaan, minkä myötä liiketilat laajenevat Keskuskadun suuntaan. Pääosa liiketiloista on avoinna ja jalankulkijoille taataan kulku liikekorttelin läpi koko rakentamisen ajan.

Ympäristömyönteisiä ratkaisuja

Liikekorttelin rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja ympäristömyönteisiin ratkaisuihin. Rakennusmateriaaleina käytetään lähes yksinomaan vähäpäästöisiä, M1-luokan materiaaleja, ja yli 90 prosenttia työmaan rakennusjätteistä kierrätetään uusiokäyttöön. Energiatehokkuutta haetaan muun muassa ilmanvaihdon lämmön talteenotolla ja toimistorakennuksen lämmönläpäisykyvyltään tehokkailla lasirakenteilla. Nykyisen rakennusvaiheen aikana kiinteistö liitetään kaukojäähdytyksen piiriin.

Uudessa kauppakeskuksessa panostetaan tilojen selkeyteen. Liikkuminen tasolta toiselle tehdään helpoksi ja houkuttelevaksi. Valoa rakennukseen tulee sen keskelle sijoittuvasta valoaukosta, joka tuo päivänvalon aina alimmalle tasolle saakka. Kauppakeskuksen liiketilat sijoittuvat viiteen kerrokseen, joista kaksi sijaitsee maan alla.

Uusi kauppakeskus muuttaa Helsingin kaupunkikuvaa merkittävästi. Alue virkistyy oleellisesti myöhemmin kävelykaduksi muuttuvan Keskuskadun myötä, ja samalla ydinkeskustan painopisteen uskotaan siirtyvän Keskuskatua ympäröiviin kortteleihin. Kävelykatu ja liikekorttelia ympäröivät katetut reitit lisäävät uuden toimisto- ja kauppakeskuksen viihtyisyyttä.