c

Lasse ja Lyyli toivottavat uudet asukkaat tervetulleiksi Horisonttiin

Lehdistötiedotteet 4.9.2008 0.00 CET

Lutakon maamerkki, Skanskan rakentama 15-kerroksinen tornitalo As. Oy Jyväskylän Horisontti, valmistuu perjantaina 5.9. Kun asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa, heitä tervehtivät talon kolmannen kerroksen parvekkeelta Lasse ja Lyyli.

Lasse ja Lyyli ovat metalliverkosta muotoiltu pariskunta, jonka on toteuttanut taiteen maisteri Heidi Ettanen. He ovat jatkoa Ettasen Talonvaltaajat-taideteossarjalle. Talonvaltaajat ovat kokeneet aikaisemmin jo kaksi eri olomuotoa: Joulun alla 2007 ne ilmestyivät runkorakennusvaiheessa tuolloin olleen Horisontin parvekkeille valoa tuovina ihmishahmoina. Hahmojen sisälle Ettanen oli asentanut ketjuvalosarjat, joten ne näkyivät talven pimeydessä kauas. Vappuna 2008 hahmot palasivat parvekkeille kirkkaan keväisen värisiksi maalattuina ja ilmapallot käsissään.

Lasse ja Lyyli ovat talonvaltaajien viimeinen tuleminen Horisontin työmaalla, ja he pysyvät parvekkeella noin kahden viikon ajan. Tämän jälkeen Talonvaltaajat jättävät rakennuksen sen oikeille asukkaille, mutta tulevaisuus näyttää, mihin teos muuttaa seuraavaksi. "Talonvaltaajat voi ehkä tavata Turussa tulevan talven aikana", vihjaa Ettanen.

Ettasen mukaan Talonvaltaajat-teos on jatkanut elämäänsä uusissa muodoissa ensimmäisen vaiheensa jälkeen, koska hän on saanut teoksen ihmishahmoista on niin paljon ilahtunutta palautetta. Ettanen on tehnyt Lapin yliopistoon graafisen suunnittelun lopputyönsä rakennustyömaiden visuaalisen ilmeen liittämisestä kaupunkikuvaan.

Seuraavaa työmaan visualisointiprojektia Ettanen suunnittelee yhteistyössä Skanskan kanssa As. Oy Helsingin Pohjoinen Hesperiankatu 25:n työmaalle Helsingin Töölöön.

As. Oy Jyväskylän Horisontissa on 65 asuntoa. Ylimmät niistä ovat lähes 45 metrin korkeudessa. Talon rakentaminen aloitettiin kevättalvella 2007. Horisontin nimi valittiin kilpailussa, jonne jyväskyläläiset lähettivät lähes 400 ehdotusta.

Lisätietoja: TaM Heidi Ettanen, Contact, puh. 050 599 3674