c

Skanskan Manskun Rasti palkittiin parhaana BIM-kohteena

Lehdistötiedotteet 6.10.2011 11.00 CET

Skanskan Mannerheimintien ja Hakamäentien risteykseen urakoima toimistorakennuksien kokonaisuus Manskun Rasti on tänään valittu vuoden parhaaksi suomalaiseksi tietomallinnuskohteeksi Tekla BIM Awards -mallikilpailussa.

 

Helsingin Ruskeasuolle nouseva Manskun Rasti koostuu neljästä toimistotalosta, joista ensimmäiseen muuttaa Skanskan Suomen pääkonttori. Urakan ensimmäinen vaihe valmistuu ensi vuonna käsittäen kaksi 8-kerroksista toimistorakennusta. Toimistorakennuksien kokonaislaajuus on yhteensä 33 000 kerrosneliömetriä. Kohteen rakennuttaja on Skanska Commercial Development Finland.

 Manskun Rastin suunnittelussa ja urakoinnissa tietomallin käyttöaste on ollut erittäin korkea. Tietomalliin on liitetty myös toimistorakennuksia ympäröivä maasto ja kaivannot. Skanska tutkii myös, miten rakennusurakan aikana syntynyttä mallia  on mahdollista hyödyntää myös toimistorakennuksien elinkaaren varrella kohteiden ylläpidossa.

 – Kohde täyttää kaikki mallikilpailun tuomariston valintakriteerit. Tietomallin hyödyntäminen ja käyttö kohteessa on ollut uraauurtavaa. Urakalle luotua tuotantomallia, johon on yhdistetty eri alojen mallit, on hyödynnetty erittäin monipuolisesti muun muassa työturvallisuuden näkökulmasta, Teklan Building & Construction -liiketoiminta-alueen Suomen toimintojen johtaja ja BIM Awards -mallikilpailun tuomari Heikki Haikonen perustelee tuomariston valintaa.

 – Mallia on hyödynnetty hienosti myös projektiosapuolten yhteistyöhön ja tiedonsiirtoon. Tässä projektissa BIM-prosessi on viety uudelle tasolle, ja voidaankin puhua tietomallin sijaan tuotantomallista,

Haikonen täsmentää.

 – Olemme todella otettuja voitosta. Tämä on osoitus siitä, että myös muut arvostavat Skanskan työtä tietomallintamisen edelläkävijöinä, kehittäjinä ja hyödyntäjinä. Tulemme varmasti myös jatkossa ottamaan kaiken irti ohjelmistojen taipuvuudesta, Skanskan kansainvälisen tietomallinnuskeskuksen johtaja Ilkka Romo sanoo.

–  Malli on aito työkalu rakennusprosessin jokaiseen vaiheeseen, niin hankintatoimeen kuin toteutukseenkin. Mallista löytyy helposti ja nopeasti ajantasaista tietoa työmaan hyödynnettäväksi. Työmaalla mallinnusta on käytetty työn suunnittelun apuvälineenä, joka pystyy ottamaan huomioon myös esimerkiksi asentajien työn. Mallin ansiosta olemme pystyneet parantamaan myös aikatauluvalvontaa erityisesti pitkäkestoisissa työvaiheissa, Manskun Rastista vastaava tulosyksikön johtaja Jussi Ranne kertoo.  

Teklan järjestämässä Tekla BIM Awards -mallikilpailussa palkitaan vuosittain paras tietomallinnuskohde. Mallikilpailu järjestettiin tänä vuonna tässä muodossa kolmatta kertaa. Voittaja julkistettiin BIM Forumissa, joka on Teklan vuosittain järjestämä seminaari alan ammattilaisille. Voittaja saa palkinnoksi painetun projektiesitteen omasta urakastaan. 

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 19 projektia. Tuomariston kunniamaininnan saivat Kauppakeskus Willa (Finnmap Consulting Oy), Ekokem Voimala 2 (Ramboll Finland Oy), Puuviikki (A-Insinöörit suunnittelu Oy) ja AHHAA Tiedekeskus (DMT Insenerid OÜ).  Yleisöäänen voittaja oli Suomen Messut, Helsingin Messukeskus, Näyttelyhalli 7 (Aaro Kohonen Oy).

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Reijo Kangas (Tekes), Johanna Hellsten (Rakennuslehti), Heikki Haikonen (Tekla), Antti Hämäläinen (Tekla) ja Ragnar Wessman (Tekla).

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä: Ilkka Romo, Johtaja, tuottavuus ja laatu