c

Skanskan Härmälänrantaan rakentamat talot seisovat puhdistetulla maalla

Lehdistötiedotteet 14.10.2011 15.00 CET

Tamperelainen-lehti julkaisi 8.10.2011 Tampereen Härmälänrannan aluetta koskevan uutisen, jossa kerrotaan pilaantuneiden maiden puhdistuksesta (”Saastunutta maata puhdistetaan kemikaalia pumppaamalla”). Artikkelista saattaa saada käsityksen, että Härmälänrantaan toteutettuja asuintaloja olisi rakennettu pilaantuneelle maalle.

Tamperelaisen artikkeli viittaa nykyisin teollisuuskäytössä olevan alueen puhdistamiseen. Kyseiselle alueelle tullaan rakentamaan asuntoja vuosina 2014–2020. Kaikki Cargotecin Härmälässä Skanskalle aiemmin myymät maa-alueet, joille on jo rakennettu tai parhaillaan rakennetaan asuntoja, on puhdistettu asuinrakentamiseen soveltuviksi.

Pirkanmaan ympäristökeskus on todennut, että maaperän puhdistaminen on toteutettu alueella noudattaen vastaavissa töissä Suomessa nykyisin käytettäviä yleisesti tunnettuja tutkimus- ja kunnostusmenetelmiä.

”Cargotec vastaa nykyisin teollisessa käytössä olevan maa-alueen puhdistuttamisesta ympäristöviranomaisten vaatimusten mukaiseksi. Alueen maat puhdistetaan ja kunnostetaan, jotta alueelle voidaan myöhemmin turvallisesti rakentaa”, sanoo Kauko Autio, Cargotecin kiinteistöjohtaja.

Nykyisin Cargotecin teollisuuskäytössä olevan alueen maat, joille ei ole vielä rakennettu, puhdistetaan osittain maamassoja vaihtamalla ja osittain in situ -menetelmällä. Käytössä olevat maanpuhdistusmenetelmät ovat tehokkaita ja turvallisia. In situ -menetelmässä maa-aines puhdistetaan kemikaalien avulla ilman, että sitä tarvitsee vaihtaa. In situ -puhdistustyöt kestävät noin kaksi vuotta.

Suomessa lainsäädäntö määrittelee, että pilaantunut maaperä ja pohjavesi on puhdistettava, jos pilaantuminen aiheuttaa ympäristö- tai terveysriskin.

”Meillä on yhdet Euroopan tiukimmista päästörajoista ympäristön pilaantumiselle. Pilaantuneen maaperän kunnostuksessa lähdetään aina tavoitteesta poistaa alueen maaperästä kaikki pilaantumista aiheuttavat haitta-aineet. Jos alueen maaperään jää kuitenkin haitallisia aineita puhdistustoimenpiteiden jälkeenkin, viranomainen voi asettaa alueelle sen käyttöä koskevia tarvittavia rajoituksia. Härmälänrannan teollisuusalueella olevat pilaantuneet maat tullaan puhdistamaan turvallisiksi ja terveellisiksi”, sanoo puhdistustöistä vastaavan Doranova Oy:n varatoimitusjohtaja Jarno Laitinen.

”Skanska aloittaa rakentamisen vasta, kun puhdistustyöt on ensin suoritettu loppuun ja maa-aines on asuntorakentamiseen soveltuvaa”, sanoo Skanska Kotien aluejohtaja Toni Tuomola.

Härmälänrannan ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi vuonna 2007. Toinen vaihe tulee sijoittumaan nykyisin teollisuuskäytössä olevalle alueelle, ja sen toteuttaminen ajoittuu vuosille 2014–2020.

Härmälänrannan asuinalue sijaitsee Tampereella Pyhäjärven etelärannalla Härmälän kaupunginosan naapurissa noin viiden kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Pieni osa alueesta kuuluu Pirkkalan kunnan alueelle.

 

Lisätietoja:

 

Skanska Kodit, aluejohtaja Toni Tuomola, puh. 020 719 4623, Contact

 

Skanska Oy, viestintäpäällikkö Liisa Salmela, puh. 020 719 2201, Contact

 

Cargotec, kiinteistöjohtaja Kauko Autio, puh. 03 265 8365, Contact

 

www.skanska.fi

 

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2010 oli noin 880 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 3100.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Maailmanlaajuisen ympäristöosaamisensa perusteella Skanskan tavoitteena on olla asiakkaiden ensimmäinen valinta ympäristötehokkaassa rakentamisessa. Skanskan palveluksessa on noin 52 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2010 oli lähes 13 miljardia euroa.

 

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä: Toni Tuomola, Tulosyksikön johtaja