c

Skanska rakentaa Helsingin yliopistolle opetus- ja tutkimusrakennuksen Viikkiin

Lehdistötiedotteet 17.1.2000 12.34 CET

ULKOINEN TIEDOTE 17.1.2000

Biokeskus 3:en työt käyntiin

Skanska Etelä-Suomi Oy on voittanut Helsingin Viikkiin rakennettavan Helsingin yliopiston biotieteiden opetus- ja tutkimusrakennus Biokeskus 3 -rakennusteknisten töiden urakkakilpailun. Urakka on arvoltaan noin 65 miljoonaa markkaa.

Biokeskus 3:een tulee sijoittumaan Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan ja maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan laitoksia sekä Biotekniikan instituutin rakennusbiologian ja biofysiikan yksikkö. Työhuoneiden ja laboratorioiden lisäksi rakennukseen tulee erityistiloja. Rakennuksen kerrosala on n. 13 700 m2 ja tilavuus 62 000 m3. Vuoden 2001 lopussa valmistuvan kohteen rakennustyöt aloitetaan heti.

Biokeskus 3:n rakennusteknisten töiden urakkakilpailussa sovellettiin Helsingin yliopiston tutkimushanketta vaiheistetusta suunnittelu- ja toteutusurakasta. Projektin lähtökohtana on ollut suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja rakennuttajan tiiviimpi kanssakäyminen perinteisen rakentamisen kolmikannan sijaan, jossa rakennuttaja, urakoitsija ja suunnittelija huolehtivat eriytyneesti eri vaiheista. Tutkimushanke on osa TEKESin kehittyvä rakentamisprosessi ProBuild- teknologiaohjelmaa.

Biokeskus 3:n rakennusteknisten ratkaisujen urakkakilpailun rajaus perustui ns. avoimen rakentamisen, open building, periaatteisiin. Avoin rakentaminen merkitsee rakennuksen jakamista rakennuksen pysyvään ja pitkäaikaiseen osaan (runkovaihe) sekä muunneltavaan ja lyhytikäiseen osaan (sisävaihe).

Rakennusteknisten töiden urakka sisältää runkovaiheen rakenneteknisten ratkaisujen suunnittelun ja toteutuksen pääurakan. Suunnittelu ja toteutus yhdistämällä pyrittiin löytämään rakennuttajan yleissuunnitelmalle vaihtoehtoisia rakennejärjestelmäratkaisuja, jotka mahdollistavat sisävaiheen ratkaisujen joustavan toteutuksen.

Lisätietoja :

Skanska Etelä-Suomi Oy, Toimitusjohtaja Juha Hetemäki, puh. (09) 6152 2245 Toimitila- ja korjausrakentaminen, johtaja Jalo Takala, puh. (09) 6152 2291

Helsingin yliopisto Rakennusneuvos Toivo Vainiotalo, puh. (09) 191 22 297

www.skanska.fi Skanska Oy, Viestintä, Cristina Rinnetie-Uski, puh (09) 6152 2300 Contact