c

Espoon Adjutantissa energian-, veden ja lämmönkulutusta voi mitata reaaliaikaisesti

Lehdistötiedotteet 10.5.2012 12.00 CET

Skanska on toteuttanut Espoon Leppävaaran kupeeseen Mäkkylään kerrostaloyhtiön, As. Oy Espoon Adjutantin, jossa ekotehokkuudesta on tehty asukkaille mahdollisimman helppoa.

Asukkaat voivat esimerkiksi reaaliaikaisesti minuutti minuutilta seurata sähkön, lämmitysenergian ja veden kulutustaan BaseN:n huoneistokohtaisen seurantajärjestelmän avulla.

ABB:n KNX-taloautomaatiota käyttäen asukkaat voivat vaikuttaa omaan kulutukseensa. Kotona/poissa-kytkimellä ohjataan valaistusta sekä järjestelmään kytkettyjä sähkölaitteita. Taloautomaatiolla hallitaan myös asuntojen lämmitystä. Jo yhden asteen lämpötilan pudotuksella voidaan saavuttaa 5 % säästö lämmityskuluissa.

”Reaaliaikainen mittausjärjestelmä ja monipuolinen asiakasportaali ovat täysin uusia asioita kerrostaloissa Suomessa, ja kokoammekin nyt käyttäjien kokemuksia siitä, miten ne koetaan asumisen arjessa. Adjutantti on hyvä esimerkki siitä, miten yritysten yhteistyöllä saavutetaan energiatehokkuuden saralla enemmän kuin yksittäinen yritys yksinään”, sanoo Adjutantin projektipäällikkö Satu Ryynänen.

Maailmanlaajuisestikin Espoon Adjutantti kulkee ekotehokkaiden kotien kärjessä. Se on osa Skanskan, Fortumin ja ABB:n uutta kaupunkiasumisen konseptia.

Adjutantti tuottaa itse energiaa talon katolla olevien aurinkopaneelien avulla. Aurinkosähköä käytetään muun muassa talon porraskäytävien valaistukseen ja asukkaiden yhteiskäyttöön tulevan sähköauton lataamiseen.

KONE on myös toimittanut Adjutanttiin energiaa säästävän hissiratkaisun. Talon hissi varastoi jarrutusenergiaa ja kuluttaa myös merkittävästi vähemmän sähköä kuin perinteiset asuintaloissa käytettävät hissit. Energiaa säästetään esimerkiksi kytkemällä hissin valaistus ja moottorinohjaus pois päältä, kun se ei ole käytössä.

Espoon Adjutantti valmistui huhtikuussa 2012, ja asukkaat saivat avaimensa uusiin koteihinsa huhtikuun loppupuolella.

Adjutantista voi ladata kuvia allaolevasta linkistä. Valokuvien käytön yhteydessä on mainittava kuvaajan nimi, Matti Matikainen. Kuvissa Adjutantin asukkaat Elina Rahkonen ja Jaro Kinnunen kokeilevat asuntokohtaista sähkön, veden ja lämmitysenergian käytön seuranta- ja ohjausjärjestelmää. Mukana on myös kuva Adjutantin katolla olevista aurinkopaneeleista, joiden toimittaja on Naps.