c

Jyväskylän Horisontti on tulevaisuuden työmaa

Lehdistötiedotteet 10.9.2007 16.38 CET

"Skanskan As Oy Jyväskylän Horisontti on käytännön kohteena Tekesin Tulevaisuuden työmaa -hankkeessa, joka kuuluu VAMOS - Liiketoiminnan mobiilit ratkaisut -teknologiaohjelmaan. Syksyllä 2007 käynnistyneessä hankkeessa testataan erilaisia langattomia mobiiliratkaisuja, joiden avulla voidaan kasvattaa työmaan tehokkuutta ja turvallisuutta.

Työpäällikkö Raimo Jääskeläinen Skanskasta odottaa hankkeen vaikuttavan esimerkiksi työmaan kulunvalvontaan, materiaalivirtojen hallintaan ja betonivalujen kuivumisen seurantaan.

""Kypärään sijoitettava RFID-tarra avaa työmaan portin vain asiaankuuluville henkilöille. RFID-tunnisteilla varustettujen betonielementtien kulkua voidaan vastaavasti seurata tehtaalta työmaalle. Betonivaluihin asennettava ja langattomalla mittalaitteella luettava mitta-anturi puolestaan kertoo rakentajalle betonivalun kuivumisesta. Sama mitta-anturi kertoo taloyhtiölle myöhemminkin betonin kosteuden. Taloyhtiössä voidaan seurata tilannetta ja siten ennaltaehkäistä home- ja kosteusongelmia"", arvelee Jääskeläinen. Uudemmista laitteista Jääskeläinen odottaa eniten digikynältä, jolla voidaan tallentaa ja siirtää muun muassa työturvallisuuteen liittyviä lomaketietoja Skanskan tietojärjestelmään.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun logistiikan projekti-insinöörin Jukka Lahden mukaan mobiiliratkaisuilla voidaan vähentää rakennustyömaiden virhekustannuksia merkittävästi. Osa hankkeessa kokeiltavista ratkaisuista on aivan uusia, mutta pääsääntöisesti hyödynnetään olemassa olevaa teknologiaa uudessa ympäristössä ja uudella tavalla.

""Onnistunein mobiiliratkaisu on sellainen, jossa ratkaisun käyttäjä ei välttämättä huomaa ollenkaan käyttävänsä mobiiliteknologiaa. Työturvallisuudessa, kulunvalvonnassa ja toimitusketjun hallinnassa tärkeintä on laittaa teknologia palvelemaan ihmistä"", sanoo Lahti.

Jyväskylän Lutakon alueelle rakennettavan 15-kerroksisen Jyväskylän Horisontin rakennuttaja on Skanska Kodit ja rakentajana Skanska Talonrakennus. Tulevaisuuden työmaa -kehityshankkeesta vastaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK). Hankkeen yhteistyötahoja ovat myös TE-keskus sekä useat Jyväskylän alueen yritykset.

Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, työpäällikkö Raimo Jääskeläinen, puh. 040 752 6575, Contact

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, projekti-insinööri Jukka Lahti, puh. 0400 644 127, Contact

www.tekes.fi/vamos "