c

Skanska vastasi Lahden MM-hiihtojen Kisakylän suunnittelusta ja rakentamisesta

Lehdistötiedotteet 9.2.2001 14.09 CET

Lahden MM-hiihtojen Kisakylä Vesijärven rannalla on kerros- ja rivitalojen muodostama viihtyisä alue. Lahden kaupungin, MM-kisaorganisaation ja Skanskan tiiviin yhteistyön tuloksena syntyi toimiva Kisakylä ja samalla uusia koteja lahtelaisille. Kaikkiaan Kisakylässä on 282 uutta asuntoa.

Kisakylän ideoiminen ja kehittäminen aloitettiin jo vuonna 1996, jolloin se myös esiteltiin Kansainväliselle Hiihtoliitolle. – Suorituspaikkojen ja kokeneen ammattitaitoisen organisaation lisäksi Kisakylä oli kolmas merkittävä tekijä kisojen saamisessa Lahteen, MM-kisojen pääsihteeri Seppo Innanen toteaa.

Kisakylän suunnittelu ja rakentamisen valmistelu tapahtuivat Skanskan projektijohdon vastuulla. Alue päätettiin toteuttaa yhteistyössä Suomen merkittävimpien yleishyödyllisten rakennuttajien kanssa. Näin alueelle saatiin monipuolinen asuntotarjonta. Valtion asuntorahaston tuella Sato-Rakennuttajat Oy rakennutti asumisoikeusasuntoja, VVO Yhtymä Oy senioriasuntoja ja Etelä-Suomen YH-Rakennuttaja vuokra-asuntoja. Skanskan omana tuotantona nousi omistusasuntoja. Skanskan rakentamien kohteiden lisäksi kisakylässä on Lahden vanhusten asuntosäätiön rakennuttama vanhustentalo. Yhteistyötä tehtiin tiiviisti Lahden kaupungin, kisajärjestäjien ja rakennuttajien kanssa. Myös itse rakentaminen oli Skanskan vastuulla. Kisakylän 282 asunnosta Skanskan rakentamia on 248.

– Skanska helpotti meidän työtämme todella merkittävästi, koska se toimi koordinaattorina neljän rakennuttajatahon puolesta. Tämä yhden luukun periaate nopeutti asioiden hoitamista meidän näkövinkkelistämme. Mielestäni koko suunnittelu- ja rakentamisajan yhteistyö skanskalaisten kanssa on ollut hyvin miellyttävää ja joustavaa. Asiat on pystytty ratkaisemaan tarvittaessa hyvin nopeasti, kertoo pääsihteeri Seppo Innanen.

Kisakylän rakentaminen käynnistyi syksyllä 1999. Työt edistyivät ripeästi, ja kylä valmistui hyvissä ajoin ennen sopimuksen mukaista määräaikaa loppuvuodesta 2000. Helmikuussa kisakylän valtaa liki tuhat urheilijaa huoltojoukkoineen 38 maasta. Skanska vastaa kisojen ajan kiinteistöjen omistajien puolesta tilojen kiinteistönhallinnasta. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa huhti-toukokuussa.

Kisakylä on rakennettu ympäristötietoisesti korkeatasoiseksi ja kestäväksi käyttämällä ympäristöä ja energiaa säästäviä ratkaisuja. Myös kisakylässä majoittuvia urheilijajoukkueita opastetaan jätteiden lajittelussa sekä veden ja energian säästössä. Kisojen jälkeen Skanska kunnostaa ennen luovutusta kiinteistöjen omistajille, ja kisakyläkäyttöä varten tehdyt erillisratkaisut muutetaan asuintalojen vaatimusten mukaisiksi. Esimerkiksi alakertojen säilytystilat toimivat kisojen aikana haastattelu-, myymälä- ja muina yhteistiloina. Kisakylässä on käytössä suojausratkaisuja, joilla minimoidaan kunnostustöiden tarvetta kisojen jälkeen.

Kisakylän kohteiden suunnittelijoina toimivat arkkitehtitoimistot Antti Ilveskoski Ky, Salmenkivi-Havas-Rosberg Oy ja Vuorelma & Salo Oy

Lisätietoja:

Skanska Suomi Oy johtaja Juha Tammivuori, puh. (09) 6152 2072

Hiihdon MM-kisat 2001 pääsihteeri Seppo Innanen, puh. (03) 816 8400

Skanska Oy viestintäpäällikkö Cristina Rinnetie-Uski, puh. (09) 6152 2300 Contact

www.skanska.fi