c

Suomen ensimmäinen yksityinen syöpähoitojen tutkimus- ja palvelukeskus harjakorkeudessa

Lehdistötiedotteet 19.11.2008 14.00 CET

Suomen ensimmäisen yksityisen syöpähoitojen tutkimus- ja palvelukeskuksen harjannostajaisia vietettiin 19.11.2008. Keskus sijaitsee Helsingin Jätkänsaaren ja Ruoholahden väliin sijoittuvassa Saukonpaaden rannassa.

Hankkeen alullepanijana on Suomen ensimmäinen syöpäsairauksiin erikoistunut yksityisklinikka Docrates Oy. Hankkeen teknisten toteuttamisedellytysten kehittämisestä ja johtamisesta on vastannut Insinööritoimisto Helsingin Projektisuunnittelu Oy. Pitkäaikaisena kiinteistösijoittajana toimii NV Property Fund I Ky, jonka sijoittajina ovat Nordea Henkivakuutus Suomi Oy, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Valtion eläkerahasto. Kohteen kokonaisvastuu-urakoitsijana toimii Skanska ja pääsuunnittelijana arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy.

Syöpäsairauksiin erikoistunut Docrates tarjoaa syöpäsairauksien seurantaa ja diagnosointia sekä lääke- ja sädehoitoja. Tutkimus- ja palvelukeskukseen tulee Docrateen toimitilojen ohella tiloja klinikan palvelutarjontaa täydentäville yrityksille ja yhteistyökumppaneille.

"Skanska näkee terveydenhoitoalan rakentamisprojektit tärkeänä erikoistumisalueenaan ja on voinut tuoda hankkeen toteutustiimiin oman kansainvälisen osaamisensa ja kokemuksensa osaksi tätä suomalaisittain merkittävää hanketta", kertoo aluejohtaja [i|Timo Reiniluoto] Skanskasta. "Klinikka on rakennuskohteena teknisesti vaativa, koska sen on luonnollisesti täytettävä tavanomaista tiukemmat turvallisuus- ja toimintavaatimukset."

”Vastaavaa ei ole yksityisellä puolella rakennettu Suomessa aikaisemmin. Kyseessä ei ole vain talo, jossa on seinät, lattia ja katto sekä sisällä laitteita. Kyse on tiiviistä ja yhtenäisestä kokonaisuudesta. Koko kiinteistö kaikkine tiloineen ja laitteineen on ikään kuin yksi iso, huipputekninen laite”, kuvailee puolestaan Insinööritoimisto Helsingin Projektisuunnittelu Oy:n toimitusjohtaja [i|Tapani Välimäki].

Koska klinikalla annetaan sädehoitoja, säteilysuojaus edellyttää lukuisia erikoisratkaisuja muun muassa läpivienneissä ja liitoskohdissa. Kolmea toimenpidehuonetta - niin kutsuttuja säteilybunkkereita - ympäröivät jopa kaksi metriä paksut betoniseinät, joiden välissä teräs antaa lisäsuojaa. Herkät lääketieteelliset laitteet vaativat luotettavaa jäähdytysjärjestelmää, tarkkaa ilmastointia ja hyvää tärinäneristystä. Osa laitteista on myös hyvin painavia. Esimerkiksi toisessa kerroksessa sijaitseva klinikan magneettikuvantamislaite painaa noin 10 tonnia. Tämä vaatii talon rakenteilta poikkeuksellista lujuutta. Lisäksi lääketutkimuksiin tarvittavilla puhdastiloilla on äärimmäisen tiukat luokitukset.

"Syöpähoitojen kysyntä on suurta ja kasvaa jatkuvasti. Kun keväällä 2009 siirrymme väliaikaisista tiloista Eiran Sairaalasta uusiin väljempiin toimitiloihin, voimme palvella potilaita nykyistä paremmin ja tarjota kattavat palvelut myös sädehoidon osalta," kertoo Docrateen toimitusjohtaja [i|Harri Puurunen].

Tutkimus- ja palvelukeskuksen tilojen laajuus on 10 000 kerrosneliömetriä ja 56 000 rakennuskuutiometriä. Keskus valmistuu keväällä 2009.