c

Skanska, YIT ja Merko myyvät osuutensa betonielementtiyrityksestä sen toimivalle johdolle Virossa

Lehdistötiedotteet 6.7.2012 12.00 CET

Aiemmin Tartu Maja Betoontooted AS -nimellä tunnetun AS TMB:n toimiva johto, Vallot Mangus ja Jaan Luts, ovat sopineet ostavansa rakennusyhtiöiltä niiden osuudet betonielementtejä tuottavasta yrityksestä. Rakennusliikkeet Skanska, YIT ja Merko ovat olleet tähän saakka AS TMB:n enemmistöosakkaita.

Skanska, YIT ja Merko omistavat kukin 25 % AS TMB:n osakkeista. Kaupan toteuduttua Vallot Mangus and Jaan Luts omistavat 90 % ja Jaan Valbet 10 % osakkeista. Vallot Mangus on toiminut AS TMB:n hallintoelimissä,Jaan LutsAS TMB:n toimitusjohtajana ja Jaan Valbet OÜ Betconsin hallituksen jäsenenä.

Uudet omistajat ovat ilmoittaneet haluavansa kehittää ja laajentaa AS TMB:n toimintaa tulevaisuudessa.

AS TMB perustettiin vuonna 1961. Se on suurimpia esivalmistettujen betonielementtien valmistajia Baltian maissa. TMB valmistaa kaikenlaisia rakentamisessa käytettäviä betonielementtejä, kuten perustuksia, seinäelementtejä ja ontelolaattoja. TMB:llä on kolme tuotantolaitosta: kaksi Virossa Tarton kaupungissa ja yksi Latviassa lähellä Riikaa. Yrityksen päämarkkina-alueet ovat Viro ja Latvia sekä Suomi ja muut Pohjoismaat. Vuonna 2011 yrityksen liikevaihto oli 22 miljoonaa euroa.

AS TMB:n tuotteilla on CE-merkintä. Lisäksi yrityksellä on laatusertifikaatit Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Yrityksen toimintajärjestelmä on sertifioitu kansainvälisten ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001 -standardien mukaisesti. 

Skanskan toimintaan Virossa sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2011 oli noin 1 miljardi euroa ja henkilöstön määrä noin 3360.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Maailmanlaajuisen ympäristöosaamisensa perusteella Skanskan tavoitteena on olla asiakkaiden ensimmäinen valinta ympäristötehokkaassa rakentamisessa. Skanskan palveluksessa on noin 52 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2011 oli yli 13 miljardia euroa.

YIT Ehitus AS on yksi johtavista rakennusyrityksistä Virossa ja kuuluu YIT Oyj:hin. YIT viettää 100-vuotisjuhlaa vuonna 2012. Yhtiö perustettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan vuonna 1912. Tänä päivänä YIT on merkittävä eurooppalainen kiinteistö- ja rakennusalan sekä teollisuuden palveluyritys. Palvelemme asiakkaita 14 maassa, Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa, Venäjällä sekä Baltian maissa, 26 000 ammattilaisen voimin. Olemme kasvaneet asiakkaidemme kanssa ja kehittäneet palvelujamme yhteiskuntien muuttuessa. Aiomme jatkaa samalla polulla. Visionamme on olla edelläkävijä hyvän elinympäristön luojana ja ylläpitäjänä. Vuonna 2011 YIT:n liikevaihto oli noin 4,4 miljardia euroa. YIT:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä.

Merko Ehitus AS on kokonaisratkaisuja tarjoava johtava rakennus- ja toimitilayritys Baltian maissa. Yritys on perustettu vuonna 1990 ja siihen kuuluu lähes 40 yhtiötä Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yhteenlaskettu henkilöstömäärä on noin 800. Vuonna 2011 Merko Ehituksen liikevaihto oli 219 miljoonaa euroa.