c

Tavoitteena viihtyisä ja esteetön asuinympäristö – Skanska Kodit mukana Cities for All 2012 -konferenssissa Helsingissä

Lehdistötiedotteet 23.5.2012 13.15 CET

Skanska Kotien ja Avaavan järjestämän HELPOTUS-muotoilukilpailun satoa on esillä kansainvälisessä Cities for All Helsinki -konferenssissa Musiikkitalossa 24.5.2012. 

HELPOTUS -muotoilukilpailun avulla etsittiin uusia ideoita ja raikkaita näkemyksiä “Tulevaisuuden esteettömään kylpyhuonetilakonseptiin”. Kilpailuehdotuksissa olevat tuotteet helpottavat kaikkien arkea: wc-tukikaidepari, seinäkiinnitteinen tukikahva ja seinään asennettava suihkuistuin auttavat yhtä lailla liikkumisesteisen henkilön, ikääntyneen pariskunnan kuin lapsiperheenkin arkea. Tavoitteena oli löytää visuaalisesti kiinnostava, kaikki käyttäjät huomioiva tuotesarja teolliseen valmistukseen.

Kilpailun juryn puheenjohtaja, Design Manager Sari Anttonen Skanska Kodeilta piti kilpailutöiden tasoa hyvänä. ”Tiukasti rajattua suunnittelutehtävää oli lähestytty monista eri näkökulmista. Osassa töistä oli nähtävissä tälle tuotesegmentille uutta muotokieltä ja ennakkoluulottomia materiaalivalintoja. Kilpailutöiden määrä ja taso osoittavat, että esteettömyys ja design for all -ajattelu kiinnostavat yhä enemmän niin muotoilun opiskelijoita kuin ammattilaissuunnittelijoitakin.”  Kilpailun voitti sisustusarkkitehtien Teija Tarvon ja Jarno Vesan suunnittelema Otteet-sarja. Voittajatyötä tuotteistetaan parhaillaan, ja se julkistetaan tuotteistusprosessin päätyttyä, kertoo Sari Anttonen. 

Tarve muotoilukilpailun järjestämiselle syntyi, kun Skanska Kodit ja Avaava halusivat lisää uusia ja innovatiivisia tuoteratkaisuja esteettömään wc- ja kylpyhuonetilaan.  "Markkinoilta puuttuu kiinnostavia vaihtoehtoja palvelemaan esteetöntä wc- ja kylpyhuonetilaa, joissa kaikkien käyttäjien tarpeet on huomioitu ja joissa myös estetiikka on osa ratkaisua. Me haluamme tarjota asuntoihin monipuolisia sisustusratkaisuja, jotka parantavat asumisen laatua entisestään,” kertoo kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff Skanskan mukanaolosta. 

Uusien kotien suunnittelussa esteettömyys tarkoittaa huolellisesti harkittua tilamitoitusta, tilojen keskinäistä sijoittumista ja toimivuutta, muunneltavaa huonejakoa ja hyvää pohjaratkaisua. Kylpyhuoneet, käytävät ja oviaukot on mitoitettu ja sijoitettu niin, että kotona mahtuu kulkemaan tarvittaessa myös pyörätuolin tai rollaattorin kanssa. Hyvin suunniteltu koti mukautuu erilaisiin elämäntilanteisiin. Esteettömyys on ennakointia, väljää mitoitusta ja tilojen muunneltavuutta. Muutoksia on mahdollista tehdä kalusteiden mitoituksiin tai ergonomiaan rakennusaikana. Uuteen kotiin on mahdollista asentaa turvalaitteita ja apuvälineitä omien toiveiden mukaan. Sama asunto voi toimia hyvin kaikenikäisille vauvasta vaariin, jos se on suunniteltu helposti muunneltavaksi eri elämäntilanteiden tarpeisiin. 

"Esteettömyys on hyvää asuinympäristöä, ja esteetön ympäristö on arjen designia parhaimmillaan", sanoo Skanska Kotien Kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff. 

Cities for All Helsinki on kansainvälinen konferenssi, joka kokoaa yhteen monimuotoisesti sen, miten muotoilun avulla vastataan erilaisten käyttäjien tarpeisiin ja tehdään yhdessä kaikille parempi kaupunki. Konferenssi on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. Tilaisuus tarjoaa designpääkaupunkivuoden ja EU:n aktiivisen ikääntymisen teemavuoden kannalta ainutlaatuisen kohtauspaikan, jossa eri alojen asiantuntijat pohtivat, kuinka ratkoa yhteiskunnallisia ongelmia muotoilun keinoin.  Konferenssi tarjoaa ajankohtaisen näkemyksen siitä, miten kaikkia käyttäjiä huomioivalla muotoilulla parannetaan yhteistä hyvinvointia ja luodaan todellista lisäarvoa yritysten liiketoiminnalle. Cities for All Helsinki -konferenssi on tuote- ja ympäristösuunnittelun, rakentamisen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ammattilaisille suunnattu korkeatasoinen asiantuntijaseminaari ja kansainvälisten Design for All -ratkaisujen näyttely.