c

Paperin jäljet – Kuvataideakatemian näyttely Skanskan toimitalossa tekee paperijätteen näkyväksi

Lehdistötiedotteet 25.5.2009 0.00 CET

Toukokuussa Skanskan Suomen-pääkonttorin aula on täyttynyt paperista. Kuusi Kuvataideakatemian opiskelijaa tekee näkyväksi sen, mikä usein jää huomaamatta – toimistossa syntyvän paperijätteen määrän. Taiteilijat toivovat, että tilataideteos herättäisi ajatuksia ja saisi aikaan vaikutuksia, joilla jätteen määrää voitaisiin vähentää.

Opettaja Timo Heinon mukaan materiaaliksi olisi voitu valita raskaampiakin elementtejä, mutta paperiin päädyttiin sen keveyden ja mahdollisuuksien vuoksi.

”Skanskan pääkonttori edustaa high tech -arkkitehtuuria, jossa on paljon lasipintoja. Se aiheuttaa omat vaatimuksensa teokselle”, Heino kertoo. ”Tila on kova ja kulmikas, halusimme tuoda siihen vastakohtia ja eloisuutta”, opiskelija Henni Kitti kertoo.

Taideteoksessa nähdään muun muassa lintuja esittäviä origameja ja paperisilpusta rakennettuja paaleja. Lisäksi esille tulee runoja, jotka on muodostettu LVI-työsuunnitelmista leikatuista sanoista. Runot ovat syntyneet opiskelija Suvi Nurmen luotsaamassa työpajassa, johon Skanskan toimitalon työntekijät saivat osallistua.

Tilataideteokseen käytetty materiaali on Skanskan oman henkilöstön tuottamaa toimistojätettä, jota syntyy toimihenkilöä kohden noin neljä isoa pahvilaatikollista vuodessa. Näyttelyn lähtöajatus tuli Skanskalta, kuvataideakatemialaiset ovat vastanneet sen ideoinnista ja taiteellisesta toteutuksesta. Teoksen luomiseen osallistuneet taitelijat ovat Timo Heinon, Suvi Nurmen ja Henni Kitin lisäksi Maija Hopeavuori, Heini Partanen, Sakari Tervo ja Elina Tuhkanen.

Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Skanskan toimitalon ala-aula on toiminut vaihtuvana näyttelytilana veistostaiteelle siitä lähtien, kun rakennus valmistui vuonna 2000. Näytteillä on tähän mennessä ollut teoksia noin kolmeltakymmeneltä suomalaistaiteilijalta. ”Ideana on tuoda korkeatasoista kuvanveistotaidetta osaksi arkea sekä Skanskan toimitalossa työskentelevien että vierailijoiden ulottuville”, sanoo Kauden taitelija –ohjelman aloittanut Mauri Niemi. Hän oli ennen eläkkeelle jäämistään Skanska Oy:n toimitusjohtajana ja jatkaa edelleen näyttelyiden kuraattorina.

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2008 oli yli 1 miljardi euroa ja henkilöstön määrä noin 2 900.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Skanskan palveluksessa on noin 58 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2008 oli lähes 15 miljardia

Lisätietoja:

Skanska Oy, Merja Vuoripuro, viestintäpäällikkö, puh. 020 719 2426, Contact Kuvataideakatemia, Timo Heino, puh. 050 535 8480