c

Skanska vastaa rakentamisen energiatehokkuushaasteeseen

Lehdistötiedotteet 13.10.2010 14.00 CET

Ympäristötehokas rakentaminen kiinnostaa kiinteistöalan toimijoita, kuten sijoittajia ja vuokralaisia. Sen todisti Skanskan järjestämä ympäristötehokkaan rakentamisen seminaari, joka kokosi salin täyteen osallistujia Jyväskylässä 13. lokakuuta 2010.

Rakennukset ovat avainasemassa, kun tavoitellaan vähäpäästöistä yhteiskuntaa. ”Erityishaasteemme on kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen. Ilmastonmuutoksen vuoksi elämäntapamme joutuu väkisinkin tarkastelun alle. Meidän on rohkeasti luotava uusia innovaatioita, toimintatapoja ja myös palvelukonsepteja, joista voimme hyötyä uusina työpaikkoina ja viennin kasvuna”, painotti kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen Jyväskylässä.

”Vuoteen 2020 mennessä hiilidioksidipäästöjä pitää vähentää 20 prosenttia, ja uusiutuvien energianlähteiden osuus tulee olla 38 prosenttia energiantuotannosta. Ympäristötehokkuuteen tulee investoida jo nyt, jotta kovat ympäristötavoitteet saavutetaan”, muistutti Skanska Oy:n toimitusjohtaja Juha Hetemäki tilaisuudessa.

Rakennusten ympäristötehokkuus on huomioitu vahvasti myös Palokankeskus III:ssa, joka on osa viime aikojen merkittävintä kauppakeskushanketta Jyväskylän seudulla. ”Palokankeskuksessa on tarkasteltu ympäristötehokkuutta kokonaisvaltaisesti, hankkeen alusta asti. Olemme painottaneet suunnittelussa edullisempia käyttökustannuksia, hyvää sisäilman laatua ja jätteiden kierrätyksen tehostamista sekä turvallista työympäristöä”, kuvaili aluejohtaja Jorma Mustakangas. Palokankeskus III:lle haetaan parhaillaan LEED®-ympäristösertifikaattia.

Kokonaisuuden suunnittelu keskeistä Energiatehokkuusvaatimukset ulottuvat uudisrakentamisen lisäksi myös muuhun rakentamiseen. Myös viranomaiset luovat kovaa vauhtia kannustimia ympäristötehokkuuden edistämiseksi. Skanska Talonrakennus Oy:n suunnittelupäällikkö Pellervo Matilainen muistutti, että rakentamisen energiatehokkuus ei ole sidoksissa vain teknisiin ratkaisuihin. ”Kokonaisuuden suunnittelu on rakentamisessa keskeistä. Valinnoilla ja niiden tärkeysjärjestyksellä on merkitystä. Energiaa voi säästää esimerkiksi pienentämällä energian tarvetta, vaikkapa hyvällä lämmöneristyksellä ja ilmanpitävyydellä sekä ohjaamalla rakennuksen käyttäjien käyttötottumuksia”, Matilainen painotti. ”Haluamme Skanskassa rakentaa määräyksiä paremmin, koska pyrimme luomaan rakennuksia, jotka ovat ympäristötehokkaita - myös tulevaisuudessa”, hän jatkoi.

----

Skanskan toiminta Suomessa kattaa rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehityksen sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet. Rakentamispalveluihin kuuluvat talonrakentaminen, talotekniikkapalvelut sekä maa- ja ympäristörakentaminen. Virossa Skanskan toimintaan sisältyvät rakentamispalvelut ja asuntoprojektikehitys. Skanskan Suomen ja Viron liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2009 oli noin 800 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä noin 2500.

Skanska on yksi maailman johtavista rakennus- ja projektikehityspalveluita tarjoavista yrityksistä. Maailmanlaajuisen ympäristöosaamisensa perusteella Skanskan tavoitteena on olla asiakkaiden ensimmäinen valinta ympäristötehokkaassa rakentamisessa. Skanskan palveluksessa on noin 53 000 henkilöä valituilla kotimarkkina-alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Skanska-konsernin emoyhtiö on listattu Tukholman pörssiin, ja sen liikevaihto vuonna 2009 oli lähes 13 miljardia euroa.

--- Lisätietoja:

Skanska Talonrakennus Oy, aluejohtaja Jorma Mustakangas, puh. 020 719 5526, Contact

Skanska Oy, Sustainability Manager Kaisa Kekki, puh. 020 719 5610, Contact

Skanska Oy, suunnittelupäällikkö Pellervo Matilainen, puh. 020 719 2471, Contact

Skanska Oy, tiedottaja Tiina Tikander, puh. 020 719 2384, Contact www.skanska.fi

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä: Pellervo Matilainen, Suunnittelujohtaja