c

Eko-Viikki-projektille Skanskan ympäristöpalkinto

Lehdistötiedotteet 26.3.2004 12.58 CET

Skanska AB on julkaissut maailmanlaajuisen ympäristö- ja työterveys- ja työturvallisuuspalkinnon voittajat. Skanska Oy:n Eko-Viikki sai ympäristöpalkinnon. Muut voittajat olivat Karlstadin keskussairaala Ruotsissa (Skanska Sweden, ympäristöpalkinto) ja Skanska UK:n projekti Tavoitteena nolla tapaturmaa Isossa-Britanniassa (työterveys- ja työturvallisuuspalkinto).

Pekka Sokka.

Suomen ensimmäinen ekologinen kaupunginosa

Eko-Viikki Helsingissä on Suomen ensimmäinen urbaani ja samalla ekologinen kaupunginosa. Alueen suunnittelun lähtökohtana on ollut kestävä, terveellinen ja muunneltava asuinympäristö, jonka ratkaisut säästävät energiaa ja vähentävät jätteen määrää. Eko-Viikin 24 hehtaarin kokoisen asuma-alueen rakentaminen alkoi vuonna 1999 ja ensimmäiset talot valmistuivat vuonna 2000. Skanska on tähän mennessä rakentanut alueelle kaikkiaan yli 200 asuntoa.

Aurinkolämpöä asuntoihin

Eko-Viikin kaikissa asuintaloissa on toteutettu kestävän kehityksen mukaista rakentamista jossain muodossa. Mittavin projekti on ollut aurinkolämpöhanke. Skanskan kohteista As. Oy Helsingin Niittyleinikki.

Aurinkoenergian lisäksi Eko-Viikissä on käytetty monenlaisia muita energian säästämiseen tähtääviä tekniikoita. Asuntojen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota mm. energian- ja vedenkulutukseen, kylmälaitteet ovat vähän energiaa kuluttavia, jätteiden lajittelu on tehty mahdollisimman helpoksi.

Ympäristö huomioon myös rakennustyömaalla

– Jätteiden määrän vähentäminen, lajittelu sekä tehokas kierrätys ja hyötykäyttö ovat työmaan tyypillisimpiä ympäristörutiineja. Eko-Viikissä merkittävimmän teknologisen haasteen asetti luonnollisesti aurinkolämpöjärjestelmä. Myös materiaalivalinnoissa ympäristö-ominaisuuksiin ja -vaikutuksiin kiinnitettiin erityistä huomiota, esimerkiksi kyllästettyä puuta on pyritty käyttämään mahdollisimman vähän, kertoo voittajatiimin Jorma Tuominen, joka on toiminut vastaavana mestarina jo neljällä työmaalla Eko-Viikissä.

Ympäristönäkökohdat suunnittelussa

Projekti-insinööri Kati Valtonen on Eko-Viikissä vastannut suunnittelun ohjauksesta ja rakennuttamistehtävistä. Käytännössä tämä on tarkoittanut alueelle asetettujen ekologisten tavoitteiden selvittämistä ja sisäistämistä sekä niiden toteutuskeinojen ideointia. Hänen vastuullaan on ollut se, että tavoitteet ovat järkevällä tavalla siirtyneet suunnitelmiin.

– Eko-Viikin kohteiden suunnitteluprosessi on ollut hyvin luova ja samalla opettavainen. Ennakkoluulottomuuttakin on tarvittu. Oman mielenkiintonsa on tuonut yhteistyö asukkaiden kanssa kohteiden valmistuttua. On ollut kiehtovaa nähdä, miten asukkaat ottavat asumisen arjessa suunnitellut ympäristönäkökohdat huomioon, Valtonen sanoo.

Eko-Viikin suunnittelua johtanut projektikehityksen ja suunnittelun-ohjauksen päällikkö Pekka Sokka toteaa, että ekologinen rakentaminen edellyttää tavanomaiseen verrattuna rakentajalta enemmän voimavaroja suunnittelutyön lisäksi itse rakentamisessa ja markkinoinnissa. – Jo suunnitteluvaiheen laskelmilla tuli osoittaa, kuinka ekologisiin tavoitteisiin pyritään. Tämä on ollut hyödyllinen projekti, josta saamme jyväsiä tuleviinkin hankkeisiin, Sokka pohtii.

Lue lisää palkituista projekteista englanniksi.

Lisätietoja:

Skanska Oy, ympäristöpäällikkö Kaisa Kekki, puh. (09) 6152 2472, Contact Skanska_Eko-Viikki(1).pdf