c

Telakkarannan arkkitehtuurikilpailu ratkesi – tanskalaisten Living Harbour -työ voittajaksi

Lehdistötiedotteet 2.2.2011 14.00 CET

Hietalahden historiallisen telakka-alueen tulevaisuutta visioitiin Skanska Talonrakennus Oy:n ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yhteistyössä järjestämässä kansainvälisessä kutsukilpailussa. Kilpailun voittajaksi valikoitui tanskalaisen Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S -toimiston työ Living Harbour.

Kilpailun tavoitteena oli löytää ratkaisu uuden hotellin ja designliikkeitä sisältävän rakennuksen sijoittamisesta teollisuusrakennusten yhteyteen. Lisäksi etsittiin ideoita vanhojen rakennusten uusiokäyttöön ja asuinkorttelin sijoittamiseen alueelle.

”Voittajatyö luo hyvän pohjan alueen asemakaavan laadinnalle, vaikka paljon jatkosuunnittelua vielä toki tarvitaan”, arvioi Kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Kirsi Rantama.

Kilpailun tuomaristo nosti voittajatyön ansioiksi erityisesti teolliseen ympäristöön hyvin sopivan rohkean otteen, joka yhdistää eri aikakausina alueelle syntyneitä kerrostumia ja teollisuuden tuomaa rosoisuutta. Myös julkiseksi tilaksi kaavaillun laiturialueen tunnelmaa pidettiin työn vahvuutena. ”Näistä lähtökohdista on hyvä jatkaa kehitystyötä”, kiittelee projektijohtaja Tapio Parviainen Skanskasta.

Myös yleisöllä oli mahdollisuus arvioida kilpailutöitä ja antaa palautetta nettisivuilla sekä Laiturin näyttelyssä. Kommenttinsa antoikin toista sataa kaupunkilaista. Living Harbour ja suomalaisen arkkitehtitoimiston Siggen työ NOAH herättivät vilkkaimman keskustelun ja saivat lähes tasaväkisinä myös eniten myönteistä palautetta. Kilpailuun osallistuivat myös saksalais-sveitsiläinen toimisto Diener & Diener työllä Eighteensixtyfive ja suomalainen JKMM arkkitehdit työllä Hot Dock.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S -toimistolta tullaan tilaamaan jatkotyö alueen suunnittelusta. Jatkosuunnittelussa kiinnitetään erityistä huomiota hotellin kokoon suhteessa ympäristöön, julkisiin ulkotiloihin sekä asuinkortteleiden suunnitteluun. Yleisöpalautteesta ja muista kilpailutöistä löytyy myös paljon hyödynnettävää jatkosuunnittelussa.

Nimistötoimikunta on ehdottanut alueen nimeksi Rööperinrantaa. Nimistö vahvistetaan asemakaavassa. Myös selvityksiä kilpailualueen vieressä olevan suuren konepajarakennuksen muuttamisesta Elävän musiikin yhdistys ELMU:n käyttöön jatketaan.